Europese beurzen krijgen tik door bekentenis Flynn
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten, na nieuws over voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 383,97 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,3 procent op 12.861,49 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,0 procent op 5.316,89 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.300,49 punten.
De Europese aandelenmarkten gaven in de namiddag snel terrein prijs, nadat voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn volgens ABC News bereid zou zijn te getuigen tegen president Donald Trump in de Russische kwestie. "Daarmee duiken de oude praatjes uit de zomer over het afzetten van president Trump opnieuw op", aldus analist David Madden van CMC Markets.
Als gevolg van het nieuws daalden de Amerikaanse beurzen en werd de euro sterker ten opzichte van de dollar. Madden merkte op dat een rally in de euro de Europese beurzen de afgelopen tijd al niet in de kaart heeft gespeeld. Volgens Madden betalen de aandelenmarkten in Europa de prijs van het economisch herstel. "Uiteindelijk zal een sterkere economie leiden tot verder aantrekkende aandelenmarkten, maar voor nu houdt een rally in de euro dat tegen."
De euro/dollar noteerde op 1,1931. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1928 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1903 op de borden.
De markt kreeg vrijdag een reeks inkoopmanagersindexen voor de industrie te verwerken. De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is is november harder gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 58,5 in oktober naar 60,1 in november.
Duitsland, de grootste economie van de eurozone, liet eenzelfde beeld zien, evenals Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje. De Britse industrie groeide ook in een hoger tempo. "Dit duidt erop dat het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank heeft gewerkt in de afgelopen jaren", aldus Madden. De analist sprak van "indrukwekkende" cijfers.
In de Verenigde Staten daalde het groeitempo van de industrie juist, zo bleek zowel uit cijfers van Markit als van ISM.
Olie noteerde vrijdag in het groen, gesteund door de verlenging van het productieverlagingakkoord van de OPEC en andere grote producenten, waaronder Rusland, tot eind 2018. Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO zei voor de camera van ABM Financial News echter op de korte termijn wel prijsdruk te verwachten, onder andere vanwege winstnemingen tegen het eind van het jaar. "Wat overigens niet zo raar is", voegde hij toe. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent. Brent steeg 2,0 procent.