zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Blik op macronieuws en Duitse politiek

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan een wat rustigere week tegemoet, nu het cijferseizoen achter de rug is. 
Voor komende week is de macro-economische agenda wel goed gevuld, met onder meer groei- en inflatiecijfers. Ook eindigt de week met de publicatie van de inkoopmanagersindices voor november. 
Op maandag krijgt de markt inzicht in het Duitse consumentenvertrouwen, een dag later gevolgd door  het Franse vertrouwen. De eurozone is op woensdag aan de beurt.
Halverwege de week zijn er ook inflatiecijfers uit Spanje en Duitsland, op donderdag gevolgd door Frankrijk, Italië, de eurozone en de Verenigde Staten. Japan sluit vrijdag af met de ontwikkeling van het consumentenprijspeil.
Woensdagavond staat verdere het Amerikaanse Beige Book gepland. In december volgt de laatst rentevergadering van de Federal Reserve. Algemeen wordt verwacht dat de rente dan wordt verhoogd. De ontwikkeling van de inflatie zou hier evenwel nog een stokje voor kunnen steken. 
Woensdag is er in de Verenigde Staten trouwens ook een groeicijfer, samen met die uit Frankrijk. Spanje en België zullen donderdag met economische groeicijfers komen. Italië sluit de week af op vrijdag.
Op vrijdag volgt een grote stroom aan inkoopmanagersindices. Onder meer China, Japan, Duitsland, Frankrijk en de VS staan geagendeerd. Maar ook uit eigen land is er een inkoopmanagersindex voor de industrie. De index steeg in oktober naar 60,4. Dit was het op één na hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000. De hoogste stand werd in februari 2011 bereikt op een stand van 60,7.
"De Nederlandse industrie heeft de handen vol om achterstanden in te lopen en de levertijden aan klanten binnen de perken te houden", concludeerde Arjan van Weele van de TU Eindhoven vorige maand. "Er is nog steeds, nu al 52 maanden op rij, sprake van een forse omzetgroei. Zowel de afzet in het binnenland als die naar het buitenland namen fors toe."
Tot slot zal er ook komende week weer veel aandacht zijn voor de ontwikkelingen in de Duitse politiek. Begin dit jaar werd nog gedacht dat de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag van 24 september erg saai zouden gaan worden. Nu kan die verkiezingsuitslag wel eens een bepalend moment in de geschiedenis van de Europese eenwording zijn geworden, stelde econoom Maarten Leen van ING. Volgens Leen is alles nog mogelijk, zelfs nieuwe verkiezingen. Toch zal ongeacht de uitkomt de nieuwe regering niet meer pro-Europees zijn, denkt de econoom. "Al voor de Duitse verkiezingen was niet iedereen even enthousiast over grootscheepse hervormingen. Hervormingen die nodig zijn om Europa en de euro beter bestand te maken tegen een volgende crisis."
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10