zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Nieuwe topman Arcadis zet realistische lijnen uit

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe topman Peter Oosterveer van Arcadis heeft realistische financiële doelstellingen vastgesteld voor de komende jaren, waarmee het advies- en ingenieursconcern na een paar zware jaren weer terug wil keren naar autonome winstgevende groei.
Na ruim een half jaar in dienst te zijn, kondigde Oosterveer dinsdagochtend in Londen de nieuwe strategie voor 2018 tot en met 2020 aan. Oosterveer was hiervoor operationeel directeur bij het Amerikaanse bouwbedrijf Fluor, waar hij in totaal 28 jaar heeft gewerkt. Hij trof in Arcadis een bedrijf aan dat in de problemen was geraakt.
Oosterveer ziet evenwel geen noodzaak om Arcadis volledig op de schop te nemen. Het bedrijf zal goed gediversifieerd blijven om in te spelen op mondiale thema’s zoals verstedelijking, met name in opkomende markten, en duurzaamheid met het oog op het veranderende klimaat. Nog meer als voorheen zet de onderneming sterk in op cultuur. "People first", luidt het mantra.
De nieuwe topman brengt wel andere accenten aan, die moeten leiden tot een verbetering van resultaten. Een van de aspecten waar Oosterveer zwaar op inzet is het gebruik van Global Excellence Centers, op zichzelf staande afdelingen met hoogopgeleid personeel die op projecten wereldwijd kunnen worden ingezet. Oosterveer heeft hier veel positieve ervaringen mee gehad bij Fluor, dat hiermee al in het begin van de jaren negentig is begonnen.
Arcadis maakt al enige tijd gebruik van GEC’s. Zo wordt in Australië een kwart van al het werk uitgevoerd door een GEC. "Een deel van een project in Sydney kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd door een GEC in Bangalore. Die mensen hebben daar dezelfde capaciteiten, maar er hangt wel een ander kostenkaartje aan", legde Oosterveer uit. “Dit kostenvoordeel levert ook mogelijkheden op om nieuwe opdrachten te winnen."
De CEO heeft in zijn carrière veel varianten van GEC’s meegemaakt, maar is van mening dat de uitvoering van Arcadis voordelen heeft ten opzichte van de concurrentie. “De werknemers van de GEC bij Arcadis zijn een integraal onderdeel van het team dat bijvoorbeeld in Londen of in Melbourne werkt, ondanks dat ze op een andere locatie zitten. Die integratie zorgt voor een efficiencyslag die ik anderen nog niet heb zien maken.”
Dit jaar werken ongeveer 2.600 mensen bij Arcadis voor een GEC, iets minder dan 10 procent van de in totaal 27.000 werknemers. Hoewel Oosterveer geen strak tijdspad voor ogen heeft, is het de intentie om uiteindelijk in heel het bedrijf het aandeel van GEC op te krikken naar een kwart of zelfs meer. De grootste groeimogelijkheden liggen in Amerika. "Niet alleen omdat we daar veel activiteiten hebben, maar ook omdat we daar nu op een relatief kleine schaal gebruik maken van GEC’s", zei Oosterveer, die verwacht dat dit uiteindelijk een aanzienlijke positieve impact op Arcadis zal hebben.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10