zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

ArcelorMittal sterkhouder op rood Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent tot 547,32 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een vlak slot resteerde.
Hoewel de zorgen over een mogelijke vertraging van de nieuwe Amerikaanse belastingwet licht op het sentiment drukten, lagen winstnemingen volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus meer ten grondslag aan de koersverliezen op het Damrak. "Dit was welkom. Daar zaten we op te wachten", zei Schutte. "Het is voor het eerst in lange tijd dat de markt weer een beetje lucht krijgt", voegde hij toe. "Je ziet daarbij overigens dat de markt geen switch maakt naar de obligatiemarkt", constateerde de beleggingsadviseur nog.
Analist Corné van Zeijl van ACTIAM merkte, nu het cijferseizoen zo goed als achter de rug is, op dat het een mooi seizoen is geweest, waarbij ook de verwachte winsten voor het resterende deel van het jaar naar boven werden bijgesteld. "Het winstmomentum is in alle regio's erg goed te noemen", zei Van Zeijl op Beursplein 5 voor de camera van ABM Financial News.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in oktober is gestegen. In oktober werden er 20 meer bedrijven failliet verklaard dan in september.
Tevens werd bekend dat de industriële productie in Frankrijk in september is hersteld van een daling in de voorgaande maand. De productie steeg op jaarbasis met 0,4 procent. De Britse industriële productie steeg in september op maand- en jaarbasis met respectievelijk 0,7 procent en 2,5 procent. In Italië was in september echter sprake van een daling op maandbasis met 1,3 procent, terwijl de productie op jaarbasis wel met 2,4 procent steeg.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in november is gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 100,7 eind oktober naar 97,8 halverwege deze maand. Het betreft een voorlopige meting.
Michel Barnier heeft de Britten een deadline van 2 weken gegeven om aan te tonen dat er voldoende progressie wordt geboekt op een drietal cruciale dossiers. Dit zei de onderhandelaar namens de Europese Unie vrijdag. De heikele onderwerpen zijn de burgerrechten, de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek en uiteraard de eindafrekening die bepaalt wat de Britten moeten betalen voor hun vertrek uit de EU.
Indien er op deze drie punten niet voldoende vooruitgang is geboekt, zullen in december de gesprekken over de toekomstige handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU niet kunnen starten, dreigde Barnier. Dit terwijl de Britten juist deze gesprekken zo vlot mogelijk willen beginnen.
De euro/dollar noteerde op 1,1661. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1629 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1642 op de borden.
Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 57,11 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 64,01 dollar. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10