(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 555,15 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.
De handelsdag stond vooral in het teken van het Amerikaans banenrapport. Uit de data van het Amerikaans ministerie van Arbeid bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in oktober flink is gestegen, maar minder dan verwacht. Er kwamen in oktober 261.000 banen bij, terwijl de markt rekende op 315.000. De werkloosheid daalde, van 4,2 procent in september naar 4,1 procent in oktober.
Analist Philip Marey concludeerde dat het rapport per saldo tegenviel. Hij verwacht overigens niet dat de tegenvallende data de Federal Reserve van zijn plannen zal weerhouden om de rente in december te verhogen. De analist wees erop dat tegenover de tegenvallende data van oktober een opwaartse bijstelling van de banengroei een maand eerder stond, waardoor de groei de afgelopen twee maanden gemiddeld uitkwam op 140.000, wat volgens hem een correct cijfer is gezien de stand van de Amerikaanse economie. De daling van de werkloosheid van 4,2 naar 4,1 procent lijkt mooi, aldus Marey, maar hij wees op de teruggelopen participatiegraad om duidelijk te maken dat de reden van de werkloosheidsdaling niet de gewenste is. De grootste tegenvaller in het rapport was volgens de analist de ontwikkeling van het uurloon. Op jaarbasis stegen de lonen met 2,4 procent, "wat de laagste groei is op jaarbasis in 2017", benadrukte Marey.
Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector in oktober is gestegen naar 51,2. De PMI voor de Britse dienstensector steeg eveneens, van 53,6 in september naar 55,6 in oktober. De groei in activiteit in de dienstensector in de Verenigde Staten was volgens data van Markit Economics in oktober stabiel ten opzichte van een maand eerder. De index noteerde ongewijzigd op 55,3. Onderzoekinstituut ISM sprak echter van een aantrekkende groei. Deze index steeg van 59,8 in september naar 60,1 in oktober.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten ook het nieuws dat het handelstekort van Amerika in september is gestegen van 42,8 miljard dollar in augustus naar 43,5 miljard dollar in september.
Tot slot werd bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders in september zijn gestegen met 1,4 procent, terwijl de duurzame goederen met 2,0 procent toenamen, tegenover een eerdere raming van 2,2 procent.
Olie noteerde vrijdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 53,01 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 60,96 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1607. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1660 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1663 op de borden.