zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Amsterdamse beurs sluit hoger ondanks Spaanse spanning

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger gesloten, ondanks de oplopende spanningen in Spanje. De AEX won 0,3 procent op 549,44 punten, waardoor er op weekbasis een winst resteerde van 0,9 procent. 
Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus was er op de beurs sprake van een gemengd beeld, waarbij de financials onder druk lagen, maar er ook enkele uitschieters naar boven waren. Schutte merkte vooral de koerssprong van Gemalto op na de kwartaalcijfers, die volgens de vermogensbeheerder in lijn met de verwachting waren. "Het handhaven van de verwachtingen voor de rest van het jaar stemde de markt tevreden", aldus Schutte. De Franse digitale beveiliger moest eerder in het jaar de winstverwachtingen meerdere malen neerwaarts bijstellen. 
Schutte kon geen noemenswaardige reden noemen voor de druk op financials. "De financiële waarden stonden al sinds de ochtend lager, dus de perikelen in Spanje zijn niet de enige reden van de koersdaling." 
Het parlement van Catalonië riep vrijdagmiddag de onafhankelijkheid van Spanje uit, waarmee de crisis met de Spaanse regering is verergerd. De regering van Spanje in Madrid onder leiding van premier Mariano Rajoy zal vrijdagmiddag naar verwachting artikel 155 van de Spaanse grondwet officieel in werking stellen om de autonomie van de opstandige Catalaanse regio af te nemen. 
De stemming op de meeste Europese beurzen bleef ondanks de situatie in Spanje volgens Schutte evenwel positief. 
Op macro-economisch vlak kwam uit Duitsland het nieuws dat de Duitse importprijzen in september op jaarbasis zijn gestegen met 3,0 procent, terwijl de exportprijzen met 1,7 procent toenamen.
Het consumentenvertrouwen in Frankrijk daalde in oktober voor de vier opeenvolgende maand. De vertrouwensindex ging van 101 in september naar 100 deze maand.
Olie noteerde vrijdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 2,2 procent tot 53,76 dollar, terwijl een december-future Brent 1,7 procent hoger bewoog op 60,29 dollar. Een vat Brent kostte zelfs meer dan 60 dollar. Dat was volgens senior financial economist Tom Simonts van KBC voor het eerst sinds juli 2015 weer het geval.
De euro/dollar noteerde op 1,1576. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1623. De euro staat al sinds het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag onder druk en daalde sindsdien circa 2 cent.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10