(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, nadat woensdag opnieuw records werden geboekt en de Dow Jones-index voor het eerst de grens van 23.000 punten doorbrak.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het rood.
Politieke spanningen in Europa, matig economisch nieuws uit China en de verjaardag van de grootste procentuele daling op Wall Street in de geschiedenis werden genoemd als redenen voor de onzekerheid.
Technologiefondsen stonden onder druk door een forse koersdaling voor internetveilinghuis eBay, dat een tweede winstwaarschuwing op rij gaf.
In Europa stonden de aandelenbeurzen ook onder druk met een verlies van 0,9 procent voor de Stoxx Europe 600 index. De Catalaanse leider Carles Puigdemont voldeed niet aan de eis van het centrale Spaanse gezag om het onafhankelijkheidsstreven van zijn regio op te geven. Madrid suggereerde daarop dat het de autonome status van Catalonië gaat opschorten en het gezag zal overnemen. Daartoe wordt zaterdag een speciale kabinetsvergadering belegd. Opschorting van de Catalaanse autonomie kan leiden tot meer protesten en politieke instabiliteit in Spanje.
De futures op Wall Street werden mogelijk ook beïnvloed door berichten over een groeivertraging in China in het derde kwartaal. Aziatische aandelenbeurzen verloren donderdagochtend bijna 2 procent in Hong Kong en Shanghai, waarbij vastgoed, banken en technologiefondsen de grootste verliezen leden.
“Mijn indruk is dat de Catalaanse impasse een wereldwijde verkoopgolf in gang heeft gezet op de aandelenmarkten, aangezien de Aziatische handel tamelijk rustig was. De verkoopgolf begon pas toen Europese handelaren zich ermee gingen bemoeien”, zei Ipek Ozkardeskaya van LCG in een commentaar per email. De Catalaanse crisis zal Amerikaanse aandelenhandelaren mogelijk niet verontrusten, dacht de analist. “Die lijken in vuur en vlam te staan.”
“Ik denk dat we gewoon een stapje terug zien, door winstnemingen na een zeer geleidelijke maar langdurige reeks recorddagen”, schreef analist Craig Erlam van Oanda in een commentaar per email. “De verwachtingen voor de kwartaalcijfers lijken behoorlijk hoog, dus ik verwacht op dit moment niet dat dit veel neerwaartse ruimte oplevert, tenzij zich onverwachte schokken voordoen.”
De beruchte crash op de aandelenmarkten van 1987 is donderdag precies dertig jaar oud. Sommige beleggers uitten zorgen over de snelheid waarmee aandelenmarkten zijn gestegen sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november vorig jaar, waarbij ongerustheid over geopolitieke spanningen en hoge waarderingen leek te zijn afgeschud.
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin waarschuwde onlangs in een interview met Politico dat de aandelenmarkten onderuit zullen gaan, als de beloofde belastingverlagingen in de Verenigde Staten uitblijven. “Als we daar niet in slagen, weet ik zeker dat we een significant deel van de geboekte winst weer gaan inleveren.”
Voorbeurs werd bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 14 oktober is gedaald met 22.000 naar in totaal 222.000.
De bedrijvigheid in de industrie in de regio rond het Amerikaanse Philadelphia is in oktober verder doorgegroeid. De Philly Fed index steeg van 23,8 naar 27,9 deze maand.
Later op de dag volgen de leidende indicatoren van september.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 51,44 dollar, terwijl een december-future Brent 1,0 procent goedkoper werd op 57,55 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1.1832. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1796 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1798 op de borden.