zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Grotendeels vlak slot op Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag wisselend gesloten. De AEX index sloot vlak op 541,14 punten, de AMX eindigde ook vlak en de AScX kreeg er dankzij Takeaway.com 0,6 procent bij.
"Als je naar de AEX en AMX kijkt, is er vandaag niet veel gebeurd, maar er zijn wel individuele  fondsen die eruit springen", zei marktanalist Ron van der Does van IG. De analist wees daarbij op het sterk volatiele beeld van Gemalto aan het einde de middag. "Ik denk dat er een paar grotere shortgangers bezig zijn geweest. Dat hebben we vorige week ook al gezien", zo lichtte hij de beweging toe.
Van der Does wees verder op het sterke optreden van Randstad. "Er zijn recent onder meer in Nederland en Frankrijk positieve rapporten over de uitzendbranche verschenen. De branche zit op dit moment duidelijk in de lift", aldus de analist.
Op macro-economisch gebied bleek vanochtend dat de Nederlandse industrie in augustus opnieuw is gegroeid en zelfs iets harder dan in juli. De industriële productie steeg ten opzichte van augustus een jaar terug met 3,9 procent. In de voorgaande maand bedroeg de stijging al 2,8 procent. Het CBS vermeldde dat de productie al bijna twee jaar harder groeit op jaarbasis. Het producentenvertrouwen steeg bovendien in september weer, na dalingen in juli en augustus. Het vertrouwen onder Nederlandse producenten bereikte het hoogste niveau in 9,5 jaar tijd. 
Ook in andere Europese landen stond de industriële productie op de rol. In Italie en het Verenigd Koninkrijk steeg deze, maar na een opleving in juli, daalde de Franse productie in augustus weer.  
De export in Duitsland nam in augustus stevig toe, hoewel de import zelfs nog harder steeg. Uiteindelijk resteerde in augustus een handelsoverschot van 20,0 miljard euro, tegen 19,6 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. 
"De macrocijfers van Nederland en Duitsland waren sterk, maar het productiecijfers van Frankrijk viel tegen en was behoorlijk beneden verwachting", aldus marktanalist Van der Does van IG.
De grote vraag op de financiële markten is of de Catalaanse premier Carles Puigdemont vanavond de onafhankelijkheid van Catalonië zal uitroepen. "Als er een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring komt,is het waarschijnlijk dat Manuel Rajoy, de minister-president van Spanje, artikel 155 van de Spaanse grondwet zal gebruiken om de controle over de autonome regio terug te nemen", stelde analist Steven Tryptseen van ING. 
Trypsteen zei dat Puigdemont er ook voor kan kiezen om verkiezingen uit te roepen of de onafhankelijkheidsverklaring uit te stellen. Dat laatste scenario zou volgens ING alsnog tot verkiezingen in Catalonië kunnen leiden, omdat dan politieke steun voor Puigdemont verdwijnt. De massabetoging in Barcelona afgelopen weekend liet duidelijk de verdeeldheid over de kwestie zien, stelde Tryptseen nog.
De euro noteerde dinsdag tegen de avond tegenover de dollar op 1,1812. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1772 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1750 op de borden.  
De olieprijzen noteerden bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten flink hoger. Een vat West Texas Intermediate werd 2,1 procent duurder werd op 50,61 dollar en de prijs van een vat Brent 1,4 procent steeg naar 56,57 dollar. Van der Does wees erop dat de Saoedische regering dinsdag aankondigde de olie-export in november verder te gaan beperken. Een lager aanbod moet de prijs van het zwarte goud verder opdrijven.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10