Spaanse beurs deelt niet in optimisme op Europese beurzen
(ABM FN-Dow Jones) De meeste Europese beurzen zijn maandag met winst aan de nieuwe maand begonnen.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg maandag een half procent tot 390,13 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,6 procent op 12.902,65 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 5.350,44 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 7.438,84 punten.
Beleggers konden vandaag reageren op de onrust in Spanje, waar een referendum over onafhankelijkheid in Catalonië dit weekend leidde tot een gewelddadige confrontatie tussen burgers en politie. De Spaanse beurs deelde vandaag dan ook niet in het optimisme op de Europese beursvloeren en daalde 1,2 procent. Analist David Madden van CMC Markets noemde Catalonië de aanjager van de verliezen op de beurs in Madrid. "De oplopende spanningen hebben beleggers ertoe aangezet om winst te nemen", meent Madden.
De euro/dollar daalde naar 1,1739, waar dit vrijdag nog 1,1821 was.
Hoewel de euro lager noteerde vond analist Teeuwe Mevissen van Rabobank de reactie van de financiële markten op de escalatie van de politieke onrust nog meevallen. De analist wees ook op de rente op tienjarige Spaanse staatsleningen. Die stonden richting het slot op de aandelenmarkten circa 8 basispunten hoger. Dat noemde Mevissen "geen standaard beweging", maar ook geen weerspiegeling van een volwaardige constitutionele crisis.
Analist Naeem Aslam van Think Markets meent evenwel dat de markt de risico’s in Spanje niet mag onderschatten.
Verder kon de markt reageren op macro-economische cijfers, waarbij vooral de inkoopmanagers op aandacht konden rekenen.
"De industrie in de eurozone kwam in september in een stroomversnelling", aldus econoom Chris Williamson van Markit. "Het herstel is breedgedragen", voegde de econoom daar aan toe. De inkoopmangersindex voor de eurozone liet een stijging zien van 57,4 naar 58,1, vrijwel in lijn met de verwachtingen van economen.
In Duitsland steeg de index naar 60,6 in september, wat het hoogste niveau was in ruim zes jaar en ook in Frankrijk en Spanje was sprake van een toename in de economische activiteit in de industrie, terwijl de groei in Italië stabiel bleef. In Nederland steeg de inkoopmanagersindex zelfs naar het hoogste niveau in zeventien jaar.
In het Verenigd Koninkrijk daalde de inkoopmanagersindex afgelopen maand overigens wel. Maar augustus liet nog de hoogste stand in vier maanden tijd zien.Olie werd maandag ruim twee goedkoper.