(ABM FN-Dow Jones) Wall Street weet de winsten gedurende de handelsdag verder uit te bouwen en ligt daarmee op koers om nieuwe recordstanden in de boeken te zetten.
Circa een half uur voor het sluiten van de handel noteerde de Dow Jones index 0,6 procent hoger op 22.542,74 punten, won de breder samengestelde S&P 500 index 0,3 procent op 2.527,74 punten en techbeurs Nasdaq wist 0,2 procent te winnen op 6.511,69 punten.
Analist Brian Reynolds van Canaccord Genuity is van mening dat de huidige stierenmarkt nog jaren kan aanhouden, ondanks alle onzekerheden, zoals die rondom Noord-Korea, de Amerikaanse politiek en het verkrappende beleid van de Federal Reserve.
Reynolds is optimistisch gestemd over de koersontwikkeling de komende jaren, omdat volgens de analist pensioengeld naar de markten blijft stromen. En bedrijven maken hier gebruik van om eigen aandelen in te kopen. Reynolds denkt dat de markt nog zeker 3 jaar kan genieten van oplopende koersen en mogelijk zelfs vijf jaar. Daarmee zou de huidige stierenmarkt met afstand de grootste in de geschiedenis worden.
Dit weekend schoot een Amerikaan in Las Vegas vanuit het Mandalay Bay hotel meer dan 50 mensen dood die een festival bezochten. Daarnaast raakten er nog honderden festivalgangers gewond. Vuurwapenfabrikanten profiteerden, zoals meeste het geval is bij aanslagen, hier duidelijk van.
Macro-economisch was de aandacht vooral gericht op de gemoedstoestand van de inkoopmanagers. Volgens het Institute for Supply Management nam de groei afgelopen maand toe, met een inkoopmanagersindex die steeg van 58,8 naar 60,8, terwijl economen juist hadden gerekend op een lichte daling van de index. Cijfers van Markit wezen ook op een stijging van de inkoopmanagersindex, van 52,8 naar 53,1, hetgeen nipt hoger was dan de voorlopige meting van een ruime week terug van 53,0.
Econoom Chris Williamson van Markit wees er op dat de index steeg, ondanks de verstoringen die de orkanen Harvey en Irma afgelopen maand teweeg brachten. De deelindex voor de werkgelegenheid lag er ook goed bij, met de hoogste banengroei in negen maanden tijd. Toch zag Williamson wel reden tot zorgen. De deelindex voor de output bleef onveranderd op een laag groeitempo wijzen.
De bouwuitgaven namen in augustus met een half procent toe, na een daling van 1,2 procent een maand eerder. Economen rekenden op een stijging van 0,4 procent voor augustus.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1741, waar dit vrijdag nog 1,1821 was. Olie werd ruim twee procent goedkoper, onder meer vanwege de oplopende dollar, maar ook door zorgen over een stijgend aanbod.