zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag met winst gesloten, geholpen door een zwakkere euro, terwijl Alstom en Siemens de richting wezen met de fusie van hun spoor- en treindivisies. 
De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent op 385,62 punten. De Duitse DAX won 0,4 procent, de Franse CAC schreef 0,3 procent bij en de Britse FTSE 100 steeg 0,4 procent.
De aandelen Alstom en Siemens boekten beide winst op het nieuws dat beide partijen hun treinactiviteiten mogen samenvoegen en hielpen de Stoxx Europe index daarmee omhoog. De twee bedrijven willen met een fusie een Europese grootmacht worden met genoeg schaal om de concurrentie aan te kunnen met Chinese rivalen die staatssteun krijgen.
Een afgekoelde euro helpt sinds eind vorige week bovendien al het beurssentiment op peil te houden.
De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1738 en stond daarmee op het laagste niveau sinds een maand.  Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1795 op de borden. De munt daalde sinds maandag na de Duitse verkiezingen waarin bondskanselier Merkel een vierde termijn zekerstelde, ondanks een sterke daling van de kiezerssteun.
De daling van de euro werd versterkt doordat voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve dinsdag de verwachtingen bevestigde dat de centrale bank op koers ligt voor een renteverhoging voor het einde van het jaar.
Sinds vrijdag is de euro inmiddels met 2 procent gedaald, maar sommige analisten zien de koers niet verder omlaag gaan, aangezien de Europese Centrale Bank waarschijnlijk ook binnen afzienbare tijd de geldkraan langzaam gaan dichtdraaien, net zoals de Federal Reserve. "Dat alleen al zal voldoende zijn om de vraag naar de euro weer te stimuleren", verwacht analist Konstantinos Anthis van ADS Securities.
Ondanks het vooruitzicht van monetaire verkrapping door de ECB, zijn beleggers in Europa momenteel positief gestemd, wees de maandelijkse indicator van State Street uit. 
De vertrouwensbarometer onder Europese institutionele beleggers steeg met 4,7 punten, terwijl onder Amerikaanse en Aziatische beleggers juist sprake was van een minder optimistische stemming. "Europese institutionele beleggers kregen meer vertrouwen door gunstige economische omstandigheden", aldus Kenneth Groot, de oprichter van de index.
Op macro-economisch vlak werd in de middag bekend dat de orders voor duurzame goederen met 1,7 procent zijn gestegen in de Verenigde Staten in augustus, na een daling van 7 procent in juli. De verkoop van bestaande woningen koelde bovendien af in augustus en de olievoorraden daalde licht, met 1,8 miljoen vaten, na stijgingen in voorgaande weken door de orkaan Harvey.  
In de ochtend bleek al dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in september is gedaald, waar een stabilisering werd voorzien. In Italië waren zowel consumenten als ondernemers in september positiever dan in augustus. Verder bleek de geldhoeveelheid in de eurozone in augustus sterker gestegen dan in juli, terwijl de kredietverstrekking aan consumenten op peil bleef en die aan niet-financiële bedrijven iets sterker steeg. 
Olie bewoog volatiel binnen een kleine bandbreedte. De november-future op een vat West Texas Intermediate noteerde rond het slot van de Europese markten vlak op 51,84 dollar, waar eerder op de ochtend nog sprake was van een stijging.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10