(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, waarmee hoofdgraadmeter S&P 500 de langste winstreeks realiseerde in drie maanden.
De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 2.457,59 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 21.892,43 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent hoger op 6.368,31 punten.
"Handelaren wegen de politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland af", zo stelde marktanalist David Madden van CMC Markets. "De kosten van de overstromingen in Texas en Louisiana en de politieke gevolgen daarvan houden beleggers bezig. De kosten om de boel op te ruimen zullen voor rekening van de overheid zijn en daarmee komt het schuldplafond wel heel dicht bij", aldus Madden.
Verder merkte de marktvorser op dat de situatie tussen de Verengde Staten en Noord-Korea een impasse heeft bereikt en dat de politieke situatie voor nu gestabiliseerd lijkt. Evenwel houden beleggers de ontwikkelingen onverminderd in de gaten, aldus Madden.
Woensdag verschenen voorbeurs reeds een aantal interessante macro-economische data uit de Verenigde Staten, namelijk nieuwe groeicijfers over het tweede kwartaal en het ADP-banenrapport.
In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 3,0 procent, waar een groei van 2,8 procent was voorzien. Uit een eerste schatting over de periode april tot en met juni bleek nog een groei van 2,6 procent. Verder kwam de banengroei in de private sector in de Verenigde Staten in augustus uit op 237.000 stuks, waar werd gerekend op circa 185.000 en dat na een stevig opwaarts herziene groei van 201.000 in juli. Vrijdag verschijnen overheidscijfers over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in augustus.
Volgens marktanalist Erlam van Oanda is het ADP-cijfer historisch gezien niet altijd een goede voorbode voor die officiële cijfers, maar vaak is het wel een graadmeter voor de markt om te bepalen of de verwachtingen te laag of te hoog liggen.
Volgens Madden van CMC Markets overtroffen beide cijfers de verwachtingen en dat betekent "veel goeds" voor de Amerikaanse economie. "Hoewel beleggers zich weinig zorgen lijken te maken over een renteverhoging door de Federal Reserve in december, laat het wel degelijk zien dat de Amerikaanse economie zich in de juiste richting beweegt.
De euro noteerde op 1,1888. Dinsdagavond bij het slot van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,1966. Dinsdag tijdens de Europese handel kwam de euro voor het eerst in tweeënhalf jaar weer boven de 1,20 dollar uit. Analisten van Bank of America Merrill Lynch stelden woensdag in een rapport hun verwachtingen voor de Europese munt ten opzichte van de greenback aardig bij en gaan niet langer uit van wisselkoersen van 1,08 en 1,15 dollar voor 2017 en 2018, maar van 1,15 en 1,19 dollar. Volgens de marktvorsers zijn er risico's voor de euro door bijvoorbeeld verrassingsacties van centrale banken.
De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,48 dollar ofwel een procent lager op 45,96 dollar. Door de gesloten raffinaderijen in Texas vanwege orkaan Harvey zullen de olievoorraden vermoedelijk toenemen, gezien raffinaderijen niet de capaciteit hebben om extra olie te raffineren. Dat drukt op de prijzen van ruwe olie, maar juist niet op de prijzen van bijvoorbeeld benzine. De prijzen van benzine blijven stijgen vanwege de angst op een tekort eraan.