(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag net als de dag ervoor met verlies gesloten, waarbij het sentiment mede werd beïnvloed door de oplopende spanningen rond Noord-Korea en de aanhoudende overstromingen in Texas.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde ruim 1 procent naar 368,42 punten, de Duitse DAX leed een verlies van 1,5 procent op 11.945,88 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een daling van 0,9 procent naar 5.031,92 punten. De Britse FTSE 100 gaf ook 0,9 procent prijs op 7.337,43 punten.
"We zien dinsdag een significante risico-aversie, met de Europese beursgraadmeters zwaar in het rood, eenzelfde ontwikkeling op Wall Street, goud op bijna de hoogste stand in 10 maanden en de yen die gestaag winst boekt", vatte senior marktanalist Craig Erlam van Oanda de dag samen. "Oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de VS, Zuid-Korea en Japan heeft de geopolitieke risico's weer eens verhoogd, waarbij Kim Jong Un van Noord-Korea geen signalen afgeeft dat hij aan de internationale druk toe zal geven", zo merkte de marktvorser verder op.
Erlam vindt het afvuren door Noord-Korea van een nieuwe raket geen verrassing, gezien de militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea, "maar het feit dat het projectiel over Noord-Japan heen was geschoten en waarschuwingssirenes mensen opriepen om dekking te zoeken, is reden tot nieuwe zorg", aldus de marktanalist.
De marktvorser merkte verder op dat "de pijnlijke impact van orkaan Harvey in Houston ook zwaar op het sentiment drukt". "De onzekerheid over de kosten en economische implicaties van de storm wordt een zorg voor investeerders", aldus Erlam.
Op macro-economisch gebied werd dinsdag bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in september is gestegen van 10,8 naar 10,9.
Uit Frankrijk kwam het nieuws dat de economie in het tweede kwartaal opnieuw met een half procent is gegroeid, het derde kwartaal op rij dat het bruto binnenlands product. De Franse consumentenbestedingen zijn in juli op maand en jaarbasis met achtereenvolgens 0,7 procent en 2,1 procent gestegen.
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus gestegen, bleek dinsdag uit cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 120,0 in juli naar 122,9 in augustus. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar verbeterde op maandbasis van 103,0 naar 104,0. De subindex voor de huidige omstandigheden steeg ook ten opzichte van juli, van 145,4 naar 151,2.
De huizenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juni opnieuw gestegen, hoewel de groei op maandbasis wel afnam, zo bleek uit de S&P Case-Shiller huizenprijsindex. De nationale index steeg in juni met 5,8 procent op jaarbasis en op maandbasis was er sprake van een toename van 0,9 procent, na een stijging van 1,1 procent een maand eerder. De prijzen in de twintig meest stedelijke gebieden stegen in juni met 5,7 procent op jaarbasis. Op maandbasis was dit een toename van 0,7 procent, na een groei van 0,9 procent in mei.
Olie noteerde dinsdag aan het begin van de avond lager. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent tot 45,89 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,3 procent goedkoper werd op 51,28 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,2017. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2027 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1978 op de borden.
De spotprijzen voor goud en zilver stonden dinsdag ruim in de plus.