zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 376,87 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 12.203,46 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 5.146,85 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.387,87 punten.
Na drie dagen van solide stijgingen was donderdag sprake van een daling op de Europese beurzen. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er echter geen reden tot zorgen, "want beleggers pakken gewoon wat winst". Centrale banken domineerden donderdag het beeld. Nadat de Federal Reserve woensdag nabeurs de notulen van zijn laatste beleidsvergadering publiceerde, volgde donderdagmiddag de Europese Centrale Bank.
Uit de notulen van de Fed bleek dat binnen de centrale bank nog altijd verdeeldheid bestaat over het tijdstip van een volgende renteverhoging. Daarnaast lijkt het waarschijnlijk dat de centrale bank tijdens de volgende bijeenkomst in september een besluit zal nemen over het tijdstip waarop gestart zal worden met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar.
De ECB heeft overwogen om bij de beleidsvergadering in juli de forward guidance voor het monetaire beleid aan te passen. Uiteindelijk werd besloten om deze guidance, die als leidraad voor het monetaire beleid geldt, te handhaven omdat de inflatie nog niet is waar die zijn moet en het huidige niveau aan stimuleringsmaatregelen volgens de bank noodzakelijk is om de inflatie wel rond de gewenste 2 procent te krijgen.
Inflatiecijfers uit de eurozone kwamen in juli uit conform voorlopige data. Vorige maand stegen de consumentenprijzen met 1,3 procent op jaarbasis, wat gelijk was aan de inflatie in juni. De kerninflatie, dat wil zeggen zonder volatiele zaken als energie, voeding, alcohol en tabak, kwam conform een voorlopige prognose uit op 1,2 procent, van 1,1 procent in juni.
Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in juni op jaarbasis gedaald van 28,9 miljard euro vorig jaar naar 26,6 miljard euro dit jaar. In juni steeg de export van de eurozone met 3,9 procent op jaarbasis en de import met 6,2 procent op jaarbasis.
Olie noteerde donderdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 46,94 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 50,79 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1743. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1755 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1766 op de borden.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10