zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Damrak sluit ook vrijdag weer in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag, net als de afgelopen dagen, opnieuw met verlies gesloten bij een oplopende euro en spanningen rondom Noord-Korea. De AEX index daalde 1,3 procent tot 516,97 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,6 procent liet optekenen en de AScX 1,9 procent prijsgaf.
Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Nederland was het in Amsterdam, "zo dood als een pier". Hij verklaarde de daling op de Amsterdamse beurzen mede door te wijzen op het het weekeinde. "Er zijn hier op de vloer veel handelaren met shortposities en die wilden deze posities nog voor het weekeinde afdekken", zo verklaarde de marktvorser. 
Volgende week zal volgens Van der Does sprake zijn van een wisselend Beursplein 5. "Enerzijds loopt het cijferseizoen dan echt op zijn eind, maar anderzijds komen veel mensen terug van de zomervakantie, wat voor extra handel kan zorgen."
Op macro-economisch vlak was vrijdag vooral de dag van de inflatiecijfers, met in de ochtend aandacht voor inflatiecijfers uit de vier grootste economieën in de eurozone, namelijk Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Veelal stabiliseerde de inflatie ontwikkeling zich in juli in deze landen. In Duitsland trok de inflatie vorige maand wel iets aan ten opzichte van juli, van 1,6 naar 1,7 procent. Inflatiecijfers voor de eurozone als geheel verschijnen volgende week donderdag, nadat op dinsdag de inflatiecijfers van het Verenigd Koninkrijk zijn gerapporteerd.
De markten keken vrijdagmiddag vooral uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers over juli en die vielen niet mee. In juli stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent op maandbasis. De kerninflatie, zonder de volatiele effecten van voedsel en energie, kwam in juli ook uit op  0,1 procent. Energieprijzen daalden in juli met 0,1 procent, terwijl voedsel 0,2 procent duurder werd. Er was voor zowel de inflatie als de kerninflatie een niveau van 0,2 procent voorzien. Op jaarbasis bedroeg de inflatie afgelopen maand 1,7 procent net als de kerninflatie.
Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets zijn deze cijfers niet bevorderlijk voor een nieuw besluit tot renteverhoging door de Federal Reserve. "Misschien is het wel gedaan met de renteverhogingen dit jaar", zei hij.
De mondiale olievoorraden zijn in juli wederom toegenomen, ondanks pogingen van oliekartel OPEC om de productie te verlagen, zo bleek vrijdag uit een rapport van het internationale energie-agentschap IEA. Het is de derde maand op rij dat de olievoorraden toenemen. Donderdag maakte OPEC bekend dat de olieproductie in juli het hoogste niveau van dit jaar bereikte. De cijfers van IEA bevestigden dit vrijdag. IEA stelde ook zijn verwachtingen voor de vraag naar olie voor dit jaar opwaarts bij. Het agentschap rekent nu op een vraag naar gemiddeld 97,6 miljoen vaten ruwe olie per dag dit jaar, 1,5 miljoen vaten meer dan eerder werd ingeschat. 
Olie noteerde vrijdag weer in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 48,49 dollar, terwijl een september-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 51,83 dollar.
De euro/dollar stond op 1,1797 na het uitkomen van de tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1771 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1774 op de borden.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10