Geopolitieke spanningen ook voelbaar op Wall Street
(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt donderdag op koers voor een lagere opening. Richting de openingsbel in New York noteerden de futures op de S&P 500 index en de Nasdaq circa een half procent lager terwijl de openingsindicatie voor de Dow Jones index wees op een verlies van 0,2 procent.
Beleggers zitten op hete kolen en de dreigende oorlogstaal tussen Noord-Korea en Amerika dwingt ze naar de zijlijn, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "In dit soort situaties bewegen de aandelenmarkten in rap tempo lager en beleggers willen niet in dat soort bewegingen verstrikt raken, dus trekken ze zich nu al terug."
Beleggers zochten opnieuw veilige havens als goud en de dollar op. De goudprijs noteerde donderdag 0,6 procent hoger. De euro/dollar verhandelde op 1,1743, tegen 1,1755 woensdagavond. De Europese munt wist het verlies wel in te lopen, gezien de koers van rond de 1,17 dollar eerder op de dag. Volgens marktstrategen van ING profiteert de dollar naast de geopolitieke spanningen ook nog steeds van het sterke banenrapport van vorige week en is een daling van de euro tot richting 1,16 niet uitgesloten als de Amerikaanse inflatiecijfers vrijdag sterk blijken. Vervolgens zal het muntpaar vermoedelijk blijven hangen tussen de 1,16 en 1,18, voorziet ING.
Op macro-economisch vlak was er vanmiddag al aandacht voor een inflatie indicator, namelijk de producentenprijzen in juli. De producentenprijzenindex en de index met kernprijzen daalden beide met 0,1 procent op maandbasis, waar een stijging van 0,2 procent was voorzien. Op jaarbasis bleven de kernproducentenprijzen met 1,9 procent ook onder de doelstelling van 2,0 procent van de Federal Reserve. Dit is nadelig voor de dollar omdat de kans op nog een renteverhoging dit jaar hierdoor kleiner wordt.
Verder stegen de werkloosheidsuitkeringen in Amerika vorige week met 3.000 stuks tot 244.000, waar een aantal van 240.000 was voorzien.
De olieprijs liep donderdag verder op. De OPEC meldde donderdag in zijn maandrapport dat de productie van leden in het kartel in juli met 0,5 procent is toegenomen. Dat terwijl juist is afgesproken de output terug te dringen. Daar stond wel tegenover dat de vraag dit jaar vermoedelijk hoger uitvalt, net als in 2018. De september-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,2 procent op 50,13 dollar, terwijl Brent met levering oktober 1,6 procent duurder werd op een prijs per vat van 53,54 dollar.