(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen sloten donderdag lager. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 2.438,23 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,9 procent prijsgaf naar 21.847,16 punten en de Nasdaq 2,1 procent in het rood eindigde op 6.216,87 punten.
Over de hele wereld gingen aandelenkoersen omlaag in reactie op de aanhoudend toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.
Chef investeringsstrateeg Brian Nick van TIAA Investments denkt dat er weinig aanjagers overblijven om de aandelenmarkten hoger te zetten, nu het cijferseizoen naar zijn einde loopt. Dat komt dan nog bij het ongemak over de zorgen rond de situatie tussen Noord-Korea en de VS, meldde hij. "Wat zal de markten in beweging zetten, nu er een informatiegat over deze situatie is? Als het om Noord-Korea gaat, denk ik niet dat dit een erg vruchtbare periode voor investeerders in aandelen is", merkte hij op.
Hoofd aandelen handel Joe Saluzzi van Themis Trading is mindert pessimistisch. "De neerwaartse beweging op de markten is om geopolitieke redenen en zal kort duren, als er niets gebeurt", zei hij, erop wijzend dat het tot nu toe een "oorlog van woorden" is. Hij ziet de zorgen om Noord-Korea als een goed excuus voor handelaren om te verkopen opp een markt die recordhoogten heeft benaderd.
Het begrotingstekort van de Amerikaanse regering is in juli op jaarbasis sterk gedaald, bleek donderdagavond uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van financiën. Het tekort daalde van 113 miljard dollar in juli 2016 naar 43 miljard dollar afgelopen maand. Het ministerie meldde daar echter bij dat de daling van het tekort mede te danken was aan het tijdstip van sommige transacties. In juli stegen de inkomsten met 10 procent, terwijl de uitgaven met 15 procent daalden. Tot nu toe steeg het tekort in het fiscale jaar, dat loopt van oktober tot en met september, met 11 procent van 512 miljard naar 566 miljard dollar.
Op macro-economisch gebied bleek donderdag verder dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 5 augustus op weekbasis is gestegen, meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen met 3.000 toe tot 244.000 stuks.Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 29 juli daalde met 16.000 naar 1,951 miljoen stuks.
De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juli op maandbasis met 0,1 gedaald, bleek uit een rapportage van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
Vooraf werd gerekend op een toename van het prijspeil met 0,2 procent. In juni stegen de prijzen met 0,1 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen in juli met 1,9 procent.
Olie noteerde in het rood, nadat de OPEC donderdag bekendmaakte dat de productie van ruwe olie door leden van de OPEC in juli is gestegen. De stijging, kleiner dan de stijging van de voorgaande maand, werd veroorzaakt door een hogere productie in Libië, Nigeria en Saoedi Arabië, bleek uit het OPEC-rapport. Een september-future West Texas Intermediate daalde 2,2 procent tot 48,44 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,8 procent goedkoper werd op 51,77 dollar.
De euro noteerde tegen de dollar op 1,1774. Rond de opening in New York stond de wisselkoers op 1,1713 en bij het slot van Wall Street een dag eerder op 1,1755.
Voor vrijdag staan het maandelijkse olierapport van de International Energy Agency en de Amerikaanse inflatie in juli op de macro-agenda.