(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index won 0,4 procent tot 531,41 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plusje resteerde van 0,2 procent.
Daarmee kwam de AEX index weliswaar boven de weerstandszone van 530 punten maar dit gebeurde met zulke lage volumes en zo weinig beweging, dat dit volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management onmogelijk als een uitbraak kan worden gezien.
"De omzetten zijn minimaal en de beurs laat niet zien wat het moet worden", aldus Vermeulen. De vermogensbeheerder sluit niet uit dat de beurs de rest van deze maand rond het niveau van 525 tot 530 punten blijft schommelen.
"De tendens is goed, er zijn geen tekenen dat de markt omlaag wil, maar de volatiliteit is nul", aldus Vermeulen. "Ik zie niet wat hier zo snel verandering in kan brengen."
Inmiddels is circa twee derde van het cijferseizoen in Europa achter de rug, en volgens analisten van UBS waren de resultaten tot nog toe sterk. Volgens de bank wist 15 procent van de bedrijven de verwachtingen te overtreffen, waar dit historisch gemiddeld 12 procent is. Het tweede kwartaal blijft wel achter bij het eerste, dat volgens UBS overigens het beste in zeven jaar tijd was.
Olie noteerde maandag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent tot 48,67 dollar, terwijl een oktoberfuture Brent 1,6 procent lager bewoog op 51,58 dollar. Volgens een onderzoek van S&P Platts hebben Libië en Nigeria in juli meer olie geproduceerd dan tot nu toe dit jaar, met 32,82 miljoen vaten per dag, meldde de website oilprice.com. Eerder keken beleggers uit naar de uitkomst van een vergadering van het OPEC-kartel van olieproducerende landen in Abu Dhabi, wat de prijzen in beweging kan zetten.
De euro/dollar noteerde bij het slot van de aandelenhandel op 1,1791. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1785 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1780 op de borden.
Vanmiddags meldde de Europese Centrale Bank dat afgelopen week iets meer staatsleningen zijn opgekocht dan een week eerder. De centrale bank koopt voor 60 miljard euro per maand aan obligaties in met het oog op de inflatiedoelstelling van de ECB.
Eerder maandag waren er teleurstellende cijfers over de Duitse industrie, die in juli 1,1 procent minder produceerde dan in mei, na stijgingen in de voorgaande vijf maanden. Analisten concludeerden evenwel dat het slechts een tijdelijke dip betreft.
PostNL was het enige bedrijf dat resultaten rapporteerde in Nederland en ook op internationaal vlak bleef het rustig. Later in de week volgen onder meer ABN AMRO, Ahold Delhaize, SBM Offshore en Aegon nog met cijfers.