(ABM FN-Dow Jones) De AEX liep deze week op ten opzichte van afgelopen vrijdag maar de weekwinst ging weer voor een groot deel verloren. Met een slotstand van 525,53 punten vanmiddag, steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,6 procent, waar eerder deze week nog een winst van anderhalf procent in het verschiet lag.
"Hiermee is de AEX-index vooralsnog wederom afgeketst op het weerstandsniveau van rond de 530 punten", zei beleggingsspecialist Roy van Santen van online broker Lynx vrijdag.
Opnieuw werd de winst op de laatste dag van de week voor een groot deel ingeleverd. Vrijdag werd het sentiment vooral negatief gedomineerd door dalende tech-aandelen in Amerika, die in het algemeen als graadmeter gelden voor het kwartaalcijferseizoen.
De Federal Reserve verraste niet met het rentebesluit en er waren ook weinig nieuwe aanwijzingen over verdere renteverhogingen. Over het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar, zei de Amerikaanse centrale bank dat men daar relatief snel mee begint.
Volgens marktanalist Ron van der Does van IG was het rentebesluit redelijk behouden "waarbij vooral de opmerking over de achterblijvende inflatie als teken werd gezien dat de rente voorlopig nog wel laag blijft."
De dollar kwam verder onder druk te staan omdat de Fed vrij mild bleef. De euro steeg tot boven de 1,17 dollar en daarmee het hoogste niveau in ruim twee jaar. Verder had de greenback last van het politieke tumult in Amerika, waar president Donald Trump zijn groeiplannen maar niet van de grond krijgt. Deze week slaagde zijn Republikeinse partij er opnieuw niet in om wetgeving voor het afschaffen van Obamacare door de Senaat te loodsen.
Amerikaanse groeicijfers vielen vrijdag licht tegen. De groei van 2,6 procent was steviger dan in het eerste kwartaal maar wel onder verwachting. Marktvorsers vonden de verdere verzwakking van de dollar echter wat overdreven.
De olieprijs kwam deze week voor het eerst in zo'n twee maanden weer eens boven de 49,00 dollar uit. De OPEC sprak in Sint Petersburg met leden van buiten het oliekartel over het effect van hun productie afspraken waarbij Nigeria de toezegging deed om niet meer dan 1,8 miljoen vaten per dag op te pompen. De markt reageerde echter positiever op fors gedaalde Amerikaanse olievoorraden.