(ABM FN-Dow Jones) De afgelopen week draaide het op de wereldwijde aandelenmarkten om de centrale banken en dan met name om de renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve. De AEX verloor op weekbasis 1,3 procent.
Na afloop van de tweedaagse vergadering van het Federal Open Market Committee maakte de Amerikaanse centrale bank woensdag bekend de rente met 0,25 procentpunt te hebben verhoogd naar 1,00 tot 1,25 procent. Deze verhoging was reeds ingeprijsd door de financiële markten. De rente werd dit jaar al een keer eerder verhoogd, in maart, en de vraag is nu of de Fed later dit jaar nogmaals de trekker zal overhalen.
Voorzitter Janet Yellen zei in haar toelichting op het rentebesluit nog eens dat de renteverhogingen in een geleidelijk tempo zullen worden doorgevoerd. Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog één renteverhoging, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit niveau is gelijk aan de verwachting in maart.
"Nu twee van de drie of vier verwachte renteverhogingen voor 2017 achter de rug zijn, lijkt er een pauze te komen tijdens de zomer", aldus econoom Antoine Lesné van State Street. Dit is volgens hem niet zo raar, gezien de tegenvallende economische data en de vertraging in het doorvoeren van stimuleringsmaatregelen door de regering Trump.
Bepalend voor een volgende renteverhoging zou wel eens de ontwikkeling van de inflatie in combinatie met de loongroei kunnen zijn. Yellen zei woensdag dat de Fed in de toekomst mogelijk besluit de inflatiedoelstelling van 2,0 procent bij te stellen. Inflatiecijfers vielen de afgelopen maanden tegen. Voorafgaand aan het rentebesluit werd woensdag bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in mei licht waren gedaald op maandbasis, terwijl de kerninflatie nog een kleine stijging liet zien. Op jaarbasis stegen de prijzen met 1,9 procent.
De Fed sprak woensdag de verwachting uit dat de inflatie op de kortere termijn onder de doelstelling van 2,0 procent zal blijven. De verwachte ontwikkeling van de inflatie dit jaar werd bijgesteld van 1,9 naar 1,6 procent, maar bleef voor de jaren 2018 en 2019 staan op 2,0 procent.
De Bank of England volgde een dag later met het Britse rentebesluit. Zoals verwacht kwam de Britse centrale bank niet in actie, wat betekent dat de rente blijft staan op 0,25 procent. Ook het opkoopprogramma van 435 miljard Britse pond werd ongemoeid gelaten. De grootste verrassing was dat er drie centrale bankiers waren die vóór een renteverhoging hadden gestemd, terwijl dit de vorige keren er slechts één was. Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets noemde dit "een beetje een schok" en een signaal dat er een zekere onenigheid is binnen het Committee.
Vrijdag maakte ook Bank of Japan bekend het monetaire beleid ongewijzigd te laten. Daarmee blijft de centrale bank de markt stimuleren met een negatieve rente en een grootschalig opkoopprogramma voor obligaties.
Naast de volle agenda bij de centrale banken, speelde een verkoopgolf in Amerikaanse techfondsen ook een grote rol. Vrijdagavond kwamen aandelen als Apple, Google en Facebook onder druk te staan, na een negatief rapport van zakenbank Goldman Sachs. Wereldwijd leidde dit tot de nodige onrust onder beleggers.
Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus merkte wel op dat de daling deels werd gedempt door een opleving in oliegerelateerde fondsen.
Later in de week zorgden een tegenvallend bericht uit Amerika over de ontwikkeling van de olievoorraden en een oplopende productie door oliekartel OPEC voor lagere prijzen.