(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag, net als de omringende beurzen, met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,3 procent tot 529,06 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,5 procent.
De perikelen rondom de Amerikaanse president Donald Trump hielden woensdag wereldwijd aandelenmarkten in hun greep, nadat Amerikaanse media schreven dat Trump de vorige week ontslagen FBI-directeur James Comey tijdens een bijeenkomst in februari zou hebben gevraagd om een onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken.
Aandelenmarkten in Azië gingen woensdag omlaag, gevolgd door de Europese beurzen en ook Wall Street opende in het rood. Volgens analist Lukman Otunuga van FXTM betekent de onrust weinig goeds voor de plannen van de Amerikaanse regering om in de nationale infrastructuur te investeren. Ook daalde de dollar vanwege de politieke onrust in Amerika.
"Het was vandaag Trump dag", bevestigde fondsmanager Cees Smit van Today's Group. Smit wees op de Trump rally die we achter de rug hebben en tot recordniveaus op de aandelenmarkten in de VS hebben geleid. "Gisteren bereikte de Nasdaq nog een recordniveau, als we dan nu wat omlaag gaan is dat ook niet zo verrassend." De fondsmanager zou het dan ook niets verbazen als de correctie nog verder doorzet.
De euro/dollar noteerde op 1,1142. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1096 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,086 op de borden.
"Maar de belangrijkste drijfveer achter de beweging van de dollar is de rente", meende valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Het verschil tussen de lange en de korte rente van de Verenigde Staten wordt na de magere macro-economische data uit het land kleiner. Tegelijkertijd doet Europa het gewoon goed en dat roept dan weer de verwachting op de Europese Centrale Bank kan gaan verkrappen en dat is goed voor de euro", aldus Boele.
Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte woensdagochtend bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in april met 1,9 procent zijn gestegen. In maart bedroeg de stijging nog 1,5 procent.
Olie noteerde woensdag beduidend hoger. Een juni-future West Texas Intermediate bewoog 1,2 procent hoger op 49,27 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,5 procent won tot 52,43 dollar. De Amerikaanse olievoorraden bleken gedaald.