(ABM FN-Dow Jones) De plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse vennootschapsbelasting fors te verlagen, kunnen Aegons kapitaalbuffers in de Verenigde Staten negatief raken, omdat uitgestelde belastingbaten hierdoor verdampen en het vereiste kapitaal stijgt. Dat bevestigde aankomend chief financial officer Matt Rider van Aegon donderdag, in reactie op vragen van analisten.
De CFO noemde het nog veel te vroeg om te beoordelen hoe groot de impact van Trumps belastinghervorming kan zijn op Aegons buffers.
Hij merkte op dat de Amerikaanse kapitaalratio van Aegon op dit moment aan de bovenkant van de beoogde bandbreedte ligt, op 440 procent. Daarbij zou het speelveld met concurrenten sowieso gelijk blijven, omdat andere Amerikaanse verzekeraars dezelfde gevolgen zouden ondervinden van Trumps belastingplan. En door de halvering van de vennootschapbelasting bedrijven zou natuurlijk ook meer winst overblijven.
Toch waren analisten er niet geheel gerust op tijdens de telefonische toelichting op de eerstekwartaalcijfers. Sommigen wezen op de worsteling die veel banken de afgelopen jaren hadden met kapitaalbuffers die door strengere regels steeds opnieuw moesten worden versterkt. Kapitaalversterkingen zijn niet geliefd bij beleggers, omdat ze ten koste gaan van het dividend en het rendement op eigen vermogen drukken.
Een lagere kapitaalbuffer van de Amerikaanse verzekeringstak heeft bovendien ook invloed op de concurrentiepositie van Aegon als Europese verzekeraar. De Europese Solvency II-ratio van de verzekeringsgroep zou hierdoor ook dalen. En deze is met 157 procent niet zo ruim, afgezet tegen Nederlandse en Europese sectorgenoten. De Amerikaanse buffer wordt via een vaste factor omgerekend naar de Europese standaard, hoewel hij compleet anders wordt berekend.
De zwakste Tier 3-component van Aegons kapitaalbuffer, die goeddeels bestaat uit uitgestelde Amerikaanse belastingbaten, maakt ongeveer 10 procent van de totale kapitaalbuffer uit. Een halvering van de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten tot 15 procent, waar president Trump over praat, zou de waarde van de deferred tax assets van Amerikaanse bedrijven ook halveren, meldde persbureau Bloomberg in januari. Overigens mocht Aegon in het afgelopen kwartaal al 170 miljoen aan uitgestelde belastingbaten in de VS niet meetellen als bufferkapitaal, omdat dit boven de grens van maximaal 15 procent van het eigen vermogen uitkwam.
Het aandeel Aegon ging donderdag na een positieve start onderuit terwijl Aegon uitleg gaf over dit onderwerp en andere zaken. Aanvankelijk steeg het aandeel, dankzij meevallende winstcijfers. De solvabiliteit van de verzekeringsgroep bleef in het eerste kwartaal stabiel op 157 procent, wat ook als positief werd gezien.