(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,9 procent tot 533,27 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.
Het Damrak eindigde vrijdag, met als de dag ervoor, stevig in de plus. Was het donderdag vooral het positieve commentaar van de Amerikaanse Federal Reserve dat voor een positief sentiment zorgde, vrijdag hielpen vooral de sterke Amerikaanse banencijfers van de maand april, die de beurzen een lift gaven.
"Dat banenrapport was heel sterk en dat vergroot de kans op een nieuwe renteverhoging in juni van de Federal Reserve", zei marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. Hij tekende daarbij aan dat de macrocijfers van de Amerikaanse economie nogal wisselend en soms tegenstrijdig zijn.
"Zo waren de de laatste kwartaalcijfers over groei van de Amerikaanse economie zwak en dat kan dan weer leiden tot verdere verdeeldheid in de Federal Reserve, waar de eensgezindheid tussen de tien leden die mogen stemmen toch al ver te zoeken is, zoals we bij de besluitvorming over de laatste twee renteverhogingen hebben gezien", aldus de marktanalist.
Van der Does merkte verder op dat de Europese beurzen de laatste weken veel sterker presteren dan de Amerikaanse. "Dat heeft natuurlijk ook te maken met het politieke klimaat, waarin de populistische partijen minder sterk uit de verkiezingen lijken te komen dan aanvankelijk gevreesd."
In dit verband wordt ook uitgekeken naar komende zondag wanneer de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaatsvindt. Volgens de peilingen is de 'marktvriendelijke' Emmanuel Macron de kandidaat die de meeste kans maakt, ten koste van Marine Le Pen. "Als Emmanuel Macron zondag de nieuwe Franse president wordt, nemen ook de zorgen over politieke stabiliteit flink af", zei econoom Bert Colijn van ING.
Veruit het belangrijkste macrocijfer was vrijdag het Amerikaanse banenrapport over de maand april. Het aantal banen is in april sterker gestegen dan verwacht en de werkloosheid kwam lager uit dan voorzien. Er kwamen afgelopen maand 211.000 banen bij, waar geraadpleegde economen uitgingen van een banengroei van 188.000. De werkloosheid van 4,5 procent in maart daalde in april naar 4,4 procent, waar 4,6 procent verwacht was. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK noemde het werkloosheidspercentage van 4,4 procent in april "de grote verrassing", maar constateerde wel dat de participatiegraad vorige maand iets daalde. "Desalniettemin bewijzen de cijfers dat er momentum is in de economie en dat het herstel sterke benen heeft om op te staan", aldus Aslam.
Het enige relevante macrocijfer uit Europa dat vrijdag naar buiten werd gebracht betrof de industriële productie in Spanje, die in maart bleek te zijn gedaald. De Spaanse industrie produceerde op maandbasis in maart 0,4 procent minder, na een afname van 0,2 procent in de voorgaande maand. Op jaarbasis steeg de industriële productie juist in maart, aangepast voor seizoens- en kalendereffecten, met 0,4 procent.
Vanavond volgen nog de cijfers over het Amerikaanse consumentenkrediet in maart.
Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 2,1 procent tot 46,45 dollar, terwijl een juli-future Brent ook 2,1 procent hoger bewoog naar 49,38 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0990. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0984 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0985 op de borden.