(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, terwijl de markten nog in afwachting waren van de belastingplannen van president Trump. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 388,71 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.472,80 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.287,88 punten. De Britse FTSE 100 sloot ook 0,2 procent hoger op 7.288,72 punten.
De verwachtingen voor de belastingplannen zijn hoog gespannen, maar teleurstelling en met name onzekerheid over de financiering van de plannen kan ook grote bewegingen op de financiële markten veroorzaken. Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin zal Trump de vennootschapsbelasting verlagen naar 15 procent. De bewindsman noemde de plannen van Trump "de grootste belastingverlaging in de geschiedenis van ons land". De gederfde belastinginkomsten zullen volgens Trump en zijn team worden gecompenseerd door een hogere economische groei. Mnuchin meent dat "een duurzame groei van 3 procent" haalbaar is.
"Met de aandelen indexen in de VS die op of vlakbij de hoogste niveaus van de laatste tijd staan, hebben investeerders grote hoeveelheden aandelen achter de hand. Als Trump erin faalt om de details van zijn plannen te onthullen of uit te legen hoe hij die gaat betalen, dan zouden wij niet verbaasd zijn als de Dow Jones index terug valt tot beneden 20.850 punten en een val tot 2.375 punten voor de S&P 500 achten wij dan ook een reële mogelijkheid", zei hoofdonderzoeker Konstantinos Anthis van ADS Securities.
Ook strateeg Michael O'Rourke van JonesTrading heeft zijn bedenkingen en acht "een onrealistische, massale teleurstelling" goed mogelijk.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in april ongewijzigd noteerde ten opzichte van de drie voorgaande maanden. De vertrouwensindex bleek staan op 100.
De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald, zo bleek uit cijfers van de Energy Information Administration. In de week eindigend op 21 april daalden de olievoorraden met 3,6 miljoen vaten tot 528,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting steeg van 92,9 naar 94,1 procent.
Olie noteerde woensdag verdeeld. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 49,77 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,2 procent lager bewoog naar 52,00 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0868. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0945 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0938 op de borden.