zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren donderdag rond het middaguur vlak tot licht hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde 0,1 procent hoger op 378,78 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.216,84 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een vlakke notering op 5.068,44 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.370,39 punten.
De financiële markten zijn in afwachting van de start van de onderhandelingen tussen premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk en een delegatie van de Europese Unie over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. 
Het kan twee tot drie maanden duren voordat de overblijvende 27 EU-landen de richtlijnen voor de Brexit en een onderhandelingsvoorstel daartoe hebben geformuleerd, zei econoom David Meier van de Zwitserse investeringsbank Julius Baer. De marktvorser tekende daarbij aan dat de uitkomst van de Duitse en Franse verkiezingen het onderhandelingsproces kunnen vertragen.
Volgens Meier zullen de onderhandelingen hopelijk eind dit jaar beginnen en dan in het najaar van 2018 met een akkoord worden besloten. De marktvorser tekende daarbij aan dat in dit scenario er geen complicaties zullen optreden met de EU-verkiezingen in mei 2019 en de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk in 2020.
De econoom voorziet vooralsnog weinig impact van het proces op de financiële markten, maar sluit het aantrekken van volatiliteit niet uit, afhankelijk van de voortgang van het proces.
Op macro-economisch gebied ging de aandacht donderdag uit naar het economisch sentiment in het eurogebied in maart. Dat is tegen de verwachting in fractioneel gedaald, zo bleek uit cijfers van de Europese Commissie. De indicator die het economisch sentiment weergeeft daalde in maart op maandbasis van 108,0 naar 107,9. De verwachting van geraadpleegde economen lag op 108,1.
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie stegen in februari met 11,4 procent, na een toename van 9,4 procent in januari. Dit betekent de sterkste stijging van de producentenprijzen sinds juli 2011. Vooral de prijzen van de aardolie-industrie waren in februari fors hoger. Exclusief de aardolie-industrie was in februari de prijsstijging in de industrie bijna 7 procent. Vergeleken met januari stegen de afzetprijzen van de industrie in februari 2017 met gemiddeld ongeveer 1 procent. 
Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte donderdagochtend ook bekend dat het producentenvertrouwen in Nederland in maart verder verbeterde. Het vertrouwen steeg van 7,0 in februari naar 7,8 in maart. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. 
De Spaanse consumentenprijzen namen in maart in een minder hoog tempo toe dan in de voorgaande maand, zo bleek donderdag uit voorlopige cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek INE. Op jaarbasis kwam de inflatie in maart uit op 2,3 procent. In zowel januari als februari was nog sprake van een inflatie van 3,0 procent. Op maandbasis was in maart sprake van nulgroei van het prijspeil.
Later vanmiddag volgen nog de voorlopige inflatiecijfers van maart in Duitsland, de derde raming voor de economische groei in het vierde kwartaal in de Verenigde Staten en de wekelijks steunaanvragen in de Verenigde Staten.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 49,43 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 52,33 dollar. 
De euro/dollar noteerde op 1,0737. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0758 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0764 op de borden. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10