(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag vrijwel ongewijzigd gesloten, waarmee de aanvankelijk flinke verliezen grotendeels werden weggepoetst
De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,1 procent lager op 2.341,59 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 20.550,98 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.840,37 punten.
De Amerikaanse president Donald Trump leed afgelopen vrijdag volgens beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers "een gevoelig verlies" met het intrekken van het voorstel om Obamacare te veranderen.
"Een deel van de Republikeinen vindt het plan nog steeds te duur, terwijl een ander deel moeite heeft met het grote aantal mensen met lage inkomens die hun zorgverzekering kwijt zouden raken", aldus Valke. "Veel hangt af van hoe Trump de dialoog met zijn partijleden blijft aangaan."
Donald Trump beloofde tijdens de verkiezingscampagne keer op keer na zijn beëdiging het door veel Republikeinen gehate Obamacare te vervangen. “It will be so easy, and we will do it very, very quickly”, aldus de voorspelling van de zakenman.
"De tegenvaller roept vooral vragen op of Trump de voorgenomen stimuleringsplannen van meer investeringen en lagere belastingen door kan zetten", aldus Valke.
Volgens de beleggingsstrateeg kan het verlies voor Trump ook een positief effect hebben. "In de economische- en winstverwachtingen zijn deze impulsen [de voorgenomen stimuleringsplannen van meer investeringen en lagere belastingen] nog nauwelijks meegenomen, zodat er voor een forse correctie op dit nieuws weinig aanleiding is. Positief uitgelegd maakt deze tegenslag ook duidelijk dat Trump door de eigen partijleden in toom wordt gehouden, waardoor mogelijk handelsbeperkingen ook een halt worden toegeroepen", aldus Valke.
Beleggers moesten het doen zonder noemenswaardige macro-economische cijfers. Dinsdag verschijnen cijfers over de groothandelsvoorraden, de handelsbalans, de huizenprijzen via de S&P Case-Shiller index en het consumentenvertrouwen zoals gemeten door The Conference Board.
Olie noteerde maandag overwegend in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 47,80 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent duurder werd op 50,95 dollar.
"Met Amerikaanse olievoorraden op recordniveaus en een wekelijkse toename van het aantal olieplatformen, moet het oliekartel OPEC naast de huidige maatregelen het aanbod extra reduceren om de impact op de prijs te bereiken die beoogd wordt", aldus analist Enrico Chiorando van Love Energy.
De euro/dollar noteerde op 1,0865. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0892 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0812 op de borden.