(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 511,53 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent
De markt betrachtte vrijdag voorzichtigheid vanwege het uitstel van de stemming in het Amerikaanse Congres over het nieuwe zorgstelsel."Ondanks dat de Republikeinen al 7 jaar roepen om het vervangen van de wet van Obama, hebben ze in die zeven jaar niet de tijd genomen om het plan samen goed door te nemen. Het blijkt nu dat veel leden van de Republikeinse partij het niet eens zijn met de plannen, die eigenlijk meer door Paul Ryan zijn gemaakt dan door Trump", aldus beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. "Het feit dat de Republikeinse partij er samen niet uit kan komen, schept argwaan voor de andere pro-economische plannen van Trump. Gaan vergelijkbare problemen ontstaan bij het belastingplan?", voegde hij toe.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2016 versnelt. In het vierde kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 0,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal, toen sprake was van een groei van 0,8 procent op kwartaalbasis. De eerste raming liet nog een stijging zien van 0,5 procent.
Het Centraal Planbureau meldde vrijdag dat de groeiversnelling van de Nederlandse economie zich in lichte mate doorzet. Voor 2017 voorziet het CPB een economische groei van 2,1 procent en voor 2018 van 1,8 procent. De groei wordt gedragen door de consumptie en de uitvoer.
Uit Frankrijk kwamen diverse data. De Franse economie groeide in het vierde kwartaal van 2016 ten opzichte van een kwartaal eerder, zo bleek uit de meest recente cijfers. Het begrotingstekort van Frankrijk bleef verder over 2016 met 3,4 procent boven de richtlijn in de eurozone en de bedrijvigheid van de Franse economie nam in maart verder toe.
De bedrijvigheid in Duitsland en de eurozone als geheel groeide in maart eveneens in een hogere versnelling.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de orders duurzame goederen in februari zijn gestegen met 1,7 procent, versus een groei van 2,3 procent een maand eerder.
Tevens werd bekend dat de Amerikaanse industrie en dienstensector in maart minder hard zijn gegroeid. De samengestelde inkoopmanagersindex in maart noteerde op 53,2, versus 54,1 in februari.
Olie noteerde vrijdag vlak tot licht lager. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 47,72 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 50,49 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0809. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0788 op de borden.