(ABM FN-Dow Jones) Euronext Amsterdam is woensdag, net als de andere grote Europese beurzen, in het rood gesloten. De AEX index daalde 0,8 procent naar XX509,52 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.
Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam is er geen reden tot grote zorg vanwege de dalende beurzen. "We hebben de laatste tijd wel heel hoge waarderingen van de beurzen gezien. Het opwaarts potentieel is er nu zo ongeveer uit en ik zie de huidige beursbewegingen dan ook vooral als een kleine, gezonde correctie, waarbij winstnemingen ook een rol spelen", zei de marktvorser.
Op macro-economisch gebied kwam uit Azië voorbeurs het nieuws dat de Japanse export in februari voor de derde maand op rij is gestegen. Tokio rapporteerde een stijging op jaarbasis van 11,3 procent, de sterkste groei in twee jaar. De import steeg afgelopen maand met 1,2 procent op jaarbasis. Dit resulteerde in een overschot op de handelsbalans van 813,4 miljard Japanse yen.
De Amerikaanse huizenprijzen zijn in januari stabiel gebleven ten opzichte van de voorgaande maand, zo bleek uit de huizenprijzenindex van het Federal Housing Finance Agency (FHFA). In december was nog sprake van een stijging met 0,4 procent op maandbasis. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder lagen de huizenprijzen in januari 5,7 procent hoger.
De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in februari gedaald, zo maakte The National Association of Realtors bekend. De verkoop van bestaande woningen liep ten opzichte van januari met 3,7 procent terug tot een geannualiseerd aantal van 5,48 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op 5,55 miljoen stuks. Gemiddeld werd in februari voor een woning in Amerika 228.400 dollar betaald, een stijging van 7,7 procent op jaarbasis. De huizenprijzen stijgen inmiddels 60 maanden op rij.
De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen, meldde de Energy Information Administration woensdag. In de week eindigend op 17 maart stegen de olievoorraden met 5,0 miljoen vaten tot 533,1 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 2,8 miljoen vaten tot 243,5 miljoen vaten en de voorraden stookolie en andere destillaten liepen met 1,9 miljoen vaten terug tot een totaal van 155,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting steeg van 85,1 naar 87,4 procent.
Olie noteerde woensdag weer in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 47,56 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,5 procent lager stond op 50,20 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0805. Rond de start van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0817 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0810 op de borden.