Europese beurzen omarmen rentebesluit Fed en Nederlandse verkiezingsuitslag
(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger gesloten. De STOXX Europe 600 index eindigde 0,7 procent hoger op 377,73 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent op een slotstand van 12.083,18 punten, de Franse CAC 40 steeg ook 0,6 procent tot 5.013,38 punten en de Britse FTSE 100 won op een slotstand van 7.415,95 punten eveneens 0,6 procent.
Zoals verwacht verhoogde de Federal Reserve woensdagavond de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Het Europese sentiment werd verder beïnvloed door de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in ons land. Internationaal werd vooral gekeken naar de PVV van Geert Wilders, als vertegenwoordiger van het opkomend populisme dat wordt gezien als bedreiging voor de stabiliteit van Europa. De anti-islamitische partij won wel zetels ten opzichte van 2012 maar de kans dat de partij in de regering komt is klein.
"De Nederlandse verkiezingsuitslag voedt de hoop dat de populistische beweging zich niet verspreidt binnen de kern van de Europese Unie", volgens marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group. De Tweede Kamerverkiezingen werden gezien als graadmeter voor andere Europese verkiezingen, zoals die in Frankrijk en Duitsland later dit jaar.
Beleggingsstrateeg James Athey van Aberdeen Asset Management hield een slag om de arm. "Vandaag reageert de markt met een grote zucht van verlichting. Maar ik denk niet dat de markten veel rust is gegund. De onderliggende oorzaken van de wijdverbreide ontevredenheid zullen weldra weer de kop opsteken", waarschuwde hij.
Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Europese inflatiecijfers en het rentebesluit van de Bank of England. Uit de inflatiedata bleek dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari met 2 procent zijn gestegen op jaarbasis, waarmee de doelstelling van de Europese Centrale Bank is bereikt. Verder liet de Bank of England de rente en het opkoopprogramma ongemoeid. Opvallend was dat één bestuurslid voor een renteverhoging stemde en dat diverse leden van het beleidscomité aangaven weinig positief economisch nieuws nodig te hebben om een renteverhoging te overwegen.
Econoom Daniel Vernazza van UniCredit verwacht echter niet dat de Bank of England de rente dit jaar nog zal verhogen, vanwege de verwachte groeivertraging, de onzekerheid door de Brexit en de hogere inflatie die druk zet op de loongroei. Economen van Investec Economics spraken evenwel van een havik-achtige toon van de Britse centrale bank.
Na het rentebesluit zat het Britse pond in de lift ten opzichte van de dollar, op 1,2362. Ook ten opzichte van andere valuta stond de greenback onder druk. Rond de slotbel in Europa noteerde de euro op 1,0740 dollar. Donderdagochtend stond er een koers van 1,0721 op de borden en woensdagavond voorafgaand aan het rentebesluit noteerde het muntpaar rond de 1,0630.
Olie werd goedkoper, nadat zorgen over een stijgende Amerikaanse olieproductie weer de kop opstaken. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 48,57 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 51,62 dollar.