zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Damrak begint week met verlies

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent op 503,65 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en de AScX een vlak sloot.
De focus richt zich deze week volgens marktvolgers op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag en het Amerikaans banenrapport een dag lager. Daarnaast was de markt maandag nog steeds druk met het verwerken van de speech van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. De centrale bankier leek de markt voor te bereiden op een renteverhoging medio maart.
Geopolitieke spanningen rond Noord-Korea drukten maandag bovendien op de risicobereidheid van beleggers, na het nieuws dat Pyongyang in de nacht van zondag op maandag vier ballistische raketten heeft afgeschoten.
Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO sprak van een saaie handelsdag. De rode borden worden volgens Bonsee deels verklaard door de onrust over de raketlanceringen in Noord-Korea. Het nieuws dat Deutsche Bank acht miljard euro via een uitgifte wil ophalen drukte volgens de handelaar op de financials, mede vanwege de kans dat mogelijk meer banken volgen. Daarnaast was volgens Bonsee na de recente stijgingen op de aandelenmarkten sprake van winstnemingen. Wat het rentebesluit van de ECB betreft is volgens Bonsee wel duidelijk dat de centrale bank de rente niet gaat verhogen, "de focus zal met name op de inflatie liggen en de vraag wat de ECB met het oog daarop gaat doen". Het Amerikaans banenrapport een dag later is volgens de handelaar ook een 'wassen neus', aangezien wel duidelijk is dat de rente in maart wordt verhoogd.
De macro-economisch agenda was maandag vrijwel leeg. Een neerwaartse bijstelling van de economische groei in China in 2017 drukte reeds voorbeurs op het sentiment. Beijing mikt in 2017 op een groei van het bruto binnenlands product van circa 6,5 procent. Daarmee is de groeidoelstelling iets lager dan de 6,5 tot 7,0 procent waarop China een jaar eerder mikte.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de fabrieksorders in januari op maandbasis gestegen zijn met 1,2 procent, versus een stijging in december van 1,3 procent. De orders voor duurzame goederen stegen in januari met 2,0 procent op maandbasis, van een eerder gemelde toename met 1,8 procent.
Olie noteerde maandag verdeeld. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 53,19 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 55,94 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0586. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0610 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0619 op de borden.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10