(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten, nadat de AEX een dag eerder boven de 500 punten sloot. De hoofdgraadmeter van het Damrak daalde 0,3 procent naar 503,79 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus van 0,1 procent resteerde.
"Net als na de meeste recente stijgingen lijken beleggers een pauze in te lassen, om zich aan te passen voordat ze beoordelen welke richting het nu opgaat", zei analist Michael Hewson van CMC Markets. Ook in de rest van Europa namen aandelenmarkten gas terug.
"De beurzen waren zo snel opgelopen dat een kleine correctie vandaag logisch is", zei Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management eerder op de dag.
Ook de Amerikaanse markten deden het rustig aan, nadat een dag eerder de recordniveaus weer verder werden aangescherpt. De Dow Jones index kwam gisteren voor het eerst in de geschiedenis boven de 21.000 punten uit. De aandacht ging vandaag vooral uit naar de beursgang van Snap, het moederbedrijf van Snapchat. Het aandeel opende op 24 euro, wat een winst van ruim 40 rocent betekende ten opzichte van de introductiekoers van 17 euro.
Op macro-economisch vlak werd in Amerika bekend dat het bedrijfsklimaat in New York in februari minder positief is geworden. De wekelijkse steunaanvragen daalden harder dan verwacht.
Tijdens de ochtendhandel bleek dat de inflatie in de eurozone in februari is opgelopen tot 2,0 procent en daarmee boven de doelstelling van de ECB die uitgaat van een inflatie van net onder de 2,0 procent. In januari was de inflatie nog 1,8 procent. Vooral energieprijzen gingen omhoog. De kerninflatie bleef onveranderd op 0,9 procent.
Producentenprijzen in de muntunie gingen flink omhoog in januari. De werkloosheid bleef in de eerste maand van het jaar stabiel. Ook werd bekend dat de Duitse importprijzen sterk zijn gestegen in januari en de Spaanse economie groeide met 3,0 procent op jaarbasis in het vierde kwartaal.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,6 procent op 52,95 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 55,46 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0520. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0527 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0546 op de borden.