(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een kleine winst gesloten, ondanks dat de markt voor een groot deel van de handelsdag in het rood noteerde. De AEX index steeg 0,1 procent op 495,35 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.
"Het is het beeld dat we de hele week zien, op het moment dat we richting de opening van Amerika gaan trekt het allemaal bij", aldus beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital. "Het lijkt alsof er van die kant wat sturing komt."
"Dalende momenten zijn dan koopmomenten", oordeelde Mureau.
De beleggingsadviseur zag verder steun in de vorm van een aantal positieve cijfers uit de Verenigde Staten, wijzend op de economische groei, het consumentenvertrouwen en de bedrijvigheid in de regio Chicago.
In de Verenigde Staten bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 1,9 procent groeide, terwijl economen vooraf rekenden op een groei van 2,1 procent. Het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board herstelde van de kleine dip in januari en steeg met ruim drie punten naar een stand van 114,8 in februari.
De index die de bedrijvigheid meet in de regio rond Chicago, steeg van 50,3 in januari naar 57,4 in februari, de hoogste stand sinds januari 2015. In januari bereikte de inkoopmanagersindex nog het laagste niveau sinds mei vorig jaar.
In Nederland kwamen cijfers over de afzetprijzen in de industrie naar buiten, die in januari op jaarbasis met 9,5 procent stegen. Dit betekende de grootste toename sinds september 2011. Met name hogere olieprijzen stuwden het prijsniveau.
De Franse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen er nog sprake was van een stijging met 0,2 procent op kwartaalbasis. Over heel 2016 groeide de Franse economie met 1,1 procent, na een groei van 1,2 procent in 2015.
Uit Italië kwamen cijfers over de consumentenprijzen naar buiten. In februari bedroeg de inflatie 0,3 procent op maandbasis, na een toename van eveneens 0,3 procent in januari. Economen mikten op een inflatie van 0,1 procent. Op jaarbasis was er in februari sprake van een stijging van het consumentenprijspeil met 1,5 procent na een plus van 1,0 procent in januari
Uit Japan kwamen verdeelde macro-economische data naar buiten, met een daling van de industriële productie en een stijging van de detailhandelsverkopen.
De markt stonden verder met name in het teken van de speech van president Donald Trump voor het Amerikaanse Congres, dat vannacht plaats zal vinden. "De woorden van Trump, hoewel met een gebrek aan enig detail, hebben er tot dusver voor gezorgd dat beleggers positief zijn over het vooruitzicht van een sterkere economie", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. "Hoe langer dit aanhoudt, hoe minder effectief de beloftes worden en hoe hoger het risico dat de [beurs]rally aan kracht verliest."
Beleggers hopen op meer details over onder meer de aangekondigde belastinghervormingen en investeringen in de infrastructuur, evenals deregulering. Naar verluidt zou Trump verder 10 procent meer willen besteden aan defensie, of grofweg 54 miljard dollar extra.
Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent op 53,36 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,1 procent lager bewoog op 55,82 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0617. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0584 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0587 op de borden.
Woensdag wacht beleggers een goed gevulde beursagenda, met de mondiale inkoopmanagersindexen voor de industrie, Duitse inflatie- en werkloosheidscijfers en het Beige Book van de Federal Reserve.