(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, waarmee de recordstanden van afgelopen week verder worden aangescherpt.
De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent naar 2.337,58 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 20.504,27 punten en de Nasdaq schreef 0,3 procent bij op 5.782,57 punten. Daarmee werden de recordstanden van afgelopen week verder aangescherpt.
Beleggers reageerden positief op de speech van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve. In een getuigenis zei Yellen tegenover de Senaat dat, indien de inflatie en de werkgelegenheid zich blijven ontwikkelen als voorzien, dat meer renteverhogingen in aantocht zijn. "In dit geval zou een verdere aanpassing van de federal funds rate vermoedelijk gerechtvaardigd zijn", aldus Yellen.
Eerder op de dag werd al bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in januari flink zijn gestegen. De producentenprijzenindex steeg op maandbasis met 0,6 procent. Economen rekenden op een stijging van 0,3 procent. In december stegen de producentenprijzen nog met 0,3 procent.
Sommige analisten zijn bezorgd dat een agressievere houding van de Fed de huidige rally op de aandelenmarkten in gevaar kan brengen, al zijn andere marktvorsers juist van mening dat een verdere groei van de Amerikaanse economie de beurzen in de kaart blijft spelen. Bovendien wordt verwacht dat de belastingverlagingen, soepelere regelgeving en de fiscale stimuleringsmaatregelen die Donald Trump wil doorvoeren een positief effect zullen hebben op de financiële markten.
Op macro-economisch vlak krijgen Amerikaanse beleggers woensdag inzicht in de wekelijkse olievoorraden en de bedrijfsvoorraden over december. Verder staan de detailhandelsverkopen en cijfers over de industriële productie en inflatie over januari op de rol. Onder meer Groupon, PepsiCo en Cisco Systems openen daarnaast de boeken.
Olie sloot in het groen. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,27 dollar hoger, of 0,5 procent, op 53,20 dollar. OPEC maakte maandag bekend dat landen die zijn aangesloten bij het kartel in januari de output in totaal met 890.000 vaten per dag hebben verlaagd ten opzichte van december.
Als de verschillende olieproducerende landen op dit tempo de productie blijven terugschroeven in de komende zes maanden, dan kan er volgens analist Tim Evans van Citi Futures tegen de tweede helft van het jaar al een tekort zijn, ook omdat de vraag blijft toenemen.
De euro/dollar noteerde op 1,0575. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0613 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0598 op de borden.