(ABM FN-Dow Jones) De AEX moest het deze week vooral doen met kwartaalcijfers, terwijl de macro-economische agenda veel minder spectaculair was. Met een slotstand van 489,56 punten won de Amsterdamse hoofdgraadmeter uiteindelijk 0,7 procent ten opzichte van vorige week vrijdag.
Waar het de afgelopen tijd draaide om centrale banken en al het nieuws rond de Amerikaanse president Donald Trump, leek de AEX deze week meer gefocust op kwartaalcijfers, zoals die van ArcelorMittal, SBM Offshore en TomTom.
De Amerikaanse politiek verdween iets meer naar de achtergrond en maakte plaats voor de verkiezingen in Europa, zoals de presidentsverkiezingen in Frankrijk. De markt maakte zich zorgen over een vermeend corruptieschandaal waar kandidaat Francois Fillon bij betrokken is. Hij wordt gezien als één van de voornaamste concurrenten van Marine Le Pen, duidelijk voorstander van een referendum over een mogelijk vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie en een vertrek uit de NAVO. Ook de Griekse schuldperikelen laaiden weer op, nadat het Internationaal Monetair Fonds eerder deze week aangaf verdeeld te zijn over het steunprogramma voor Athene.
Dit vertaalde zich in toegenomen activiteit op de obligatiemarkten, waar Duitse en Franse rentes daalden, wat druk zette op bankaandelen, terwijl het rendement op Griekse staatsobligaties steeg, waardoor de twijfels over de houdbaarheid van de Griekse schulden weer groeit.
Analist Corne van Zeijl van Actiam wees op de oplopende rentes in de zuidelijke periferie van Europa. "De zorgen over de euro lopen weer op, en terecht", aldus Van Zeijl. De analist acht de kans dat de euro klapt klein, maar vreest wel de gevolgen als het onverhoopt toch gebeurt. “Dan gaat alles omlaag", vermoedt de marktkenner.
De euro kwam deze week inderdaad wat onder druk te staan en zakte van 1,08 naar 1,06 dollar. "De Europese munt heeft de laatste tijd nogal wat moeite om zich boven de grofweg 1,10 dollar te verheffen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Met de presidentsverkiezingen in Frankrijk en later dit jaar in Duitsland is er voor beleggers genoeg reden om terughoudend te zijn ten aanzien van de euro.
De olieprijs bleef opnieuw hangen in een relatief kleine bandbreedte. Ondanks de gunstige voortekenen dat de OPEC zich ook aan de gemaakte productie inperkende afspraken houdt, blijft de prijs binnen een beperkte range vanwege de zorgen over de toenemende productie in Amerika. Die zorgen werden gereflecteerd in een stijging van de olievoorraden in de Verenigde Staten met 14 miljoen vaten.