(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten, nadat de winsten die in de ochtendhandel op de borden stonden, als sneeuw voor de zon verdwenen in verband met de lagere start van Wall Street. De AEX index daalde 0,3 procent op 477,96 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.
Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO zag de aandelenmarkten aan het einde van de middag "wat wegglijden" mede gelet op de lagere start van Wall Street. De handelsdag ging nog positief van start, volgend op de volgens Bonsee iets te hard weggezakte koersen op maandag.
Bonsee zag als voornaamste reden de "onrust rond het immigratieprobleem" in de Verenigde Staten, nadat president Donald Trump dit weekend verordonneerde dat reizigers uit zeven islamitische landen de toegang tot de Verenigde Staten is ontzegd.
"Komen er nog meer dingen uit de hoge hoed?", vroeg de handelaar zich af, toevoegend dat deze onzekerheid op het sentiment drukt.
De macro-economische agenda was vandaag goed gevuld. Uit de eurozone kwamen cijfers over de inflatie, de economische groei en de werkloosheid naar buiten, die eensgezind wezen op een verbetering van de economische omstandigheden. De inflatie kwam deze maand uit op 1,8 procent op jaarbasis, tegen 1,1 procent in december. Het bruto binnenlands product steeg in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,5 procent, volgend op een plus van 0,4 procent in het derde kwartaal. De werkloosheid daalde van 9,7 procent in november naar 9,6 procent in december.
"Koren op de molen van de Europese Centrale Bank", oordeelde handelaar Bonsee van ABN AMRO. "Het geeft aan dat de ommedraai groeiende is en misschien zelfs wat momentum krijgt."
Ook elders uit Europa kwamen veel cijfers vrij. De aangepaste Duitse werkloosheid daalde van 6,0 procent in december tot 5,9 procent in januari, de Duitse detailhandelsverkopen kwamen in december op maandbasis lager uit, terwijl de markt rekende op een stijging en in Frankrijk was in het vierde kwartaal sprake van een versnelling van de economische groei.
Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent op 53,49 dollar, terwijl een april-future Brent 1,8 procent hoger bewoog op 56,33 dollar. Problemen bij een oliepijpleiding in Texas boden steun aan de olieprijzen.
De euro/dollar noteerde op 1,0789. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0694 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0698 op de borden. Het muntpaar steeg dinsdag nadat een adviseur van Trump felle uitspraken deed over de Europese munt, die hij zwaar ondergewaardeerd noemde. Het hoofd van de recent geformeerde National Trade Council, Pete Navarro, verklaarde tegen The Financial Times dat Duitsland de lage euro gebruikt om Amerika en de Europese Unie uit te buiten.
Beleggers krijgen woensdag een volle agenda te verwerken. Met de start van de nieuwe maand volgen de mondiale inkoopmanagersindexen van de industrie, terwijl in de Verenigde Staten het ADP banenrapport en het rentebesluit van de Federal Reserve geagendeerd staan. Bovendien openen hoofdfondsen KPN en Unibail-Rodamco de boeken over het afgelopen kwartaal.