(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent op 361,01 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 11.545,75 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 4.821,41 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent lager op 7.151,18 punten.
"Een teleurstellende start van de week", oordeelde Michael Hewson van CMC Markets. De marktanalist constateerde dat beleggers na de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten afgelopen vrijdag, minder risico prefereren. De inaugurele speech van de Amerikaanse president startte vrijdag na het slot op de Europese markten.
Trump heeft sindsdien al leiders uit Mexico en Canada uitgenodigd om over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA te heronderhandelen. Ook de Britse premier Theresa May kreeg een uitnodiging om een basis te leggen voor een handelsverdrag tussen Amerika en het Verenigd Koninkrijk.
Volgens Hewson hecht Trump een groot belang aan protectionistische maatregelen, wat zijn aangekondigde plannen om de belastingen te verlagen en te investeren in infrastructuur overschaduwt.
Ook analisten van Accendo Markets wezen op de protectionistische toon die Trump bezigde in zijn toespraak, wat slecht nieuws kan betekenen voor globalisering en zorgde voor een vlucht naar veiligere beleggingen.
Trump beloofde maandag naast "enorme" belastingverlagingen voor bedrijven en voor de middenklasse, ook importheffingen te zullen invoeren voor Amerikaanse bedrijven die hun productie naar het buitenland verplaatsen omdat dat goedkoper is.
Beleggers moesten het doen met een vrijwel lege beursagenda. De Europese Commissie kwam met voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone, dat in januari vrijwel gelijk bleef aan de voorgaande maand. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van een stand van 5,1 negatief in december naar 4,9 negatief in januari. Dit markeerde evenwel het hoogste niveau sinds april 2015.
Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent op 52,77 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 55,26 dollar.
Het aantal actieve Amerikaanse boorplatformen steeg afgelopen week flink, tot het hoogste niveau sinds het begin van 2016. “Als de OPEC had gehoopt dat de productiebeperking de prijzen zou stuwen, dan lijkt het erop dat Amerikaanse producenten van schaliegas daar andere ideeën over hebben”, concludeerde marktanalist Hewson van CMC Markets.
De euro/dollar noteerde op 1,0724. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0743 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0694 op de borden.
Een gebrek aan details over welke fiscale maatregelen de regering gaat nemen om de economie te stimuleren zorgde maandag volgens Hewson voor een verdere verzwakking van de Amerikaanse dollar.