(ABM FN-Dow Jones) De meeste aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag op de dag van de Brexit-toespraak van premier Theresa May in de min geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent naar 362,54 punten, de FTSE 100 in Londen stond 1,3 procent af tot 7.229,14 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 11.555,60 punten en voor de Franse CAC 40 restte een verlies van 0,5 procent met een slotstand van 4.859,69 punten.
"De Europese markten bleken vandaag ongeïnteresseerde omstanders bij de brede martkbewegingen in het Verenigd Koninkrijk en op de valutamarkten", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Het opveren van het pond en het wegglijden van de dollar lijken de aanjagers voor flinke winstnemingen in de FTSE 100, die zijn grootste eendaagse daling boekte sinds 11 november", aldus de marktvorser.
De lang verwachte rede van de Britse premier Theresay May over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie bood volgens analist Lukman Otunuga van FXTM "duidelijkheid". Het Verenigd Koninkrijk zet in op een volledige Brexit, dus een volledig vertrek uit de Europese Unie. May zette in haar rede verschillende doelstellingen uiteen, waaronder een sterker Verenigd Koninkrijk en een brede samenwerking met derden, ook met de EU. "We kunnen geen lid zijn van de interne markt. We gaan helemaal uit de EU, maar verlaten Europa niet", aldus May tegenover diplomaten en officials. De toespraak resulteerde in een flinke stijging van het Britse pond tegenover de Amerikaanse dollar en de euro.
"De opmerking van May dat de Brexit in beide Britse huizen in stemming wordt gebracht, kan leiden tot een situatie waarin er eventueel nieuwe verkiezingen nodig zijn. Zover is het nog niet, maar in dit geval ligt er wel weer veel open", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank.
De Europese macro-economische kalender bevatte onder meer de Duitse ZEW index. De index voor het economisch sentiment steeg in januari, maar in een minder hoog tempo dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex liep op van 13,8 in december naar 16,6 in januari, waar door geraadpleegde economen was gerekend op een toename tot 18,8.
Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen cijfers over de inflatie en producentenprijzen. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de Britse consumentenprijzen met 1,6 procent, waar een toename van 1,4 procent was voorzien. Het producentenprijspeil nam in december op jaarbasis met 2,7 procent toe. Economen rekenden op een stijging met 3,0 procent.
Italië had in november een handelsoverschot, nadat de export iets harder steeg dan de import, zo meldde het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat. De export van Italië steeg in november op jaarbasis met 5,7 procent en de import liep met 5,6 procent op. Per saldo resulteerde dit een handelsoverschot van 4,2 miljard euro voor november.
Registraties van nieuwe personenauto's in de Europese Unie zijn in december weer gestegen, meldde de Europese brancheorganisatie ACEA. De registraties van nieuwe personenauto's in de EU stegen vorige maand op jaarbasis met 3,0 procent naar 1.143.653 stuks. In de meeste grote automarkten, behalve het Verenigd Koninkrijk, was in december sprake van groei. In Nederland halveerde het aantal registraties bijna met een daling van 48 procent tot 35.723 registraties. De cijfers zijn beïnvloed door wijzigende regels voor de fiscale bijtelling.
Olie noteerde dinsdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 52,67 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent hoger bewoog naar 55,92 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0697. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0663 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0639 op de borden. Maandag lag de handel in de VS stil, vanwege de viering van Martin Luther King Day.
"De markt twijfelt aan de positieve effecten van de optredens in diverse media van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump. Voorlopig zie ik voor de euro en de dollar geen pariteit in het verschiet", aldus valutahandelaar Jongbloed van Saxo Bank.