(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. De AEX eindigde 0,7 procent in de min op 483,09 punten, terwijl de AMX 1,2 procent daalde en de AScX 0,6 procent steeg.
De AEX zag het verlies oplopen na de opening van Wall Street, dat brede koersdalingen liet zien, zowel bij financiele fondsen en technologie-aandelen als bij farmaceutische fondsen.
"Het beeld is dat teleurstelling overheerst, dat Trump woensdag weinig echte nieuwe dingen heeft gezegd", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management.
Woensdagavond pikte Wall Street de eerste persconferentie van de aankomende president Donald Trump nog goed op, maar in Azië was vanochtend al de eerste aarzeling te zien en het ook in Europa was de trend neerwaarts, vooral nadat Amerika erbij kwam, aldus de vermogensbeheerder.
Montfrooij toonde zich teleurgesteld dat Trump niets nieuws zei, voor de vuist weg leek te spreken, zonder voorbereiding, en zich in algemene zin niet erg presidentieel opstelde, door vooral te schreeuwen over hoe het nou eigenlijk zat met controverses rond hackers en filmpjes.
Aandelen in de farmaceutische industrie stonden onder druk nadat Trump woensdag zei dat de sector "wegkomt met moord" en dat er nieuwe procedures moeten komen. In de AEX werd Galapagos hierdoor geraakt.
Ook teleurstellend volgens Montfrooij was de verdeeldheid bij de Europese Centrale Bank, zoals bleek bij de publicatie van de notulen van het recente besluit om het stimuleringsprogramma QE te verlengen.
Vorige maand verlengde de ECB de looptijd van zijn maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties tot en met december 2017. Daarbij wordt het bedrag aan maandelijkse opkopen vanaf april dit jaar verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro.
Uit het verslag van de vergadering bleek dat een deel van het beleidscomité van de ECB het maandelijkse opkoopprogramma eigenlijk met een langere termijn wilde verlengen. Er waren echter ook enkele bestuursleden tegen een verlenging van QE vanwege de algemene scepsis over het programma. De president van de Bundesbank Jens Weidmann behoorde tot de groep dissidenten.
"Ik verwacht dat de ECB voor de zomer bekendmaakt dat ze gaan beginnen met het afbouwen van QE",voorspelde Montfrooij.
Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de Duitse economie vorig jaar met 1,9 procent is gegroeid. Dit markeerde het sterkste groeitempo sinds 2011. Verder bleek dat de industriële productie in de eurozone in november met 1,5 procent is toegenomen ten opzichte van een maand eerder, terwijl de inflatie in Frankrijk in december op 0,6 procent op jaarbasis uitkwam.
In de Verenigde Staten begint vrijdag het kwartaalcijferseizoen echt met de resultaten van een paar grote Amerikaanse banken. Als het seizoen meevalt kan de euforie op de aandelenbeurzen nog even doorgaan, maar als het tegenvalt zou de beurs zo maar zo'n 5 procent kunnen dalen, voorziet Montfrooij.
Vanuit Amerika kwamen vandaag de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en de importprijzen. De steunaanvragen zijn vorige week met 10.000 stuks gestegen tot 247.000, maar de stijging was wel iets minder sterk dan verwacht. De importprijzen stegen in december met 0,4 procent, dankzij hogere brandstofprijzen.
Olie werd donderdag duurder na uitspraken van de Saoedische olie-minister die de markt vertrouwen gaven dat de afgesproken productiebeperkingen binnen het oliekartel OPEC ook echt worden doorgevoerd. De februari-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 52,94 dollar en de maart-future op een vat Brent won 1,6 procent op 55,96 dollar.
De euro noteerde rond het slot van de Europese beurzen op 1,0664 dollar. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,0648 en woensdagavond bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,0498.