(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager gesloten, na een negatieve start vanmiddag op Wall Street, waar teleurstelling overheerste over de toespraak van aankomend president Donald Trump van afgelopen woensdag. Farmaceuten werd geraakt door sterke kritiek van Trump op de sector.
De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,6 procent lager op 362,51 punten, de Duitse DAX verloor 1,1 procent tot 11.521 punten en de Franse CAC 40 daalde 0,5 procent op 4.864 punten. De Britse FTSE 100 eindigde nagenoeg vlak op 7.292 punten.
Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets drukten veel handelaren woensdag al op de verkoopknop van hun biotechaandelen na de toespraak. "Trump gaat meer concurrentie creëren tussen medicijnproducenten en dat is geweldig nieuws voor consumenten, maar niet zo goed als je aandeelhouder bent."
Verder zijn de plannen voor importheffingen voor Chinese goederen het grootste gevaar in de plannen van Trump, volgens Aslam. "Je wil geen represailles van de tweede economie van de wereld."
Donderdag bleek ook dat beleidsmakers van de Europese Centrale Bank in december verdeeld waren over het besluit om de monetaire verruimingsmaatregelen te verlengen, volgens de notulen van die vergadering.
Vorige maand verlengde de ECB de looptijd van zijn maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties tot en met december 2017. Daarbij wordt het bedrag aan maandelijkse opkopen vanaf april dit jaar verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro. Uit de verslaglegging bleek dat een deel van het beleidscomité van de ECB het maandelijkse opkoopprogramma eigenlijk voor een langere periode wilde verlengen. Er waren echter ook enkele bestuursleden tegen een verlenging van QE vanwege de algemene scepsis over het programma. De president van de Bundesbank Jens Weidmann behoorde tot de dissidenten.
Op macro-economisch vlak werd donderdag ook bekend dat de Duitse economie vorig jaar met 1,9 procent is gegroeid. Dit markeerde het sterkste groeitempo sinds 2011. Verder bleek dat de industriële productie in de eurozone in november met 1,5 procent is toegenomen ten opzichte van een maand eerder, terwijl de inflatie in Frankrijk in december op 0,6 procent uitkwam op jaarbasis.
Olie werd donderdag duurder na uitspraken van de Saoedische minister van Olie, die de markt vertrouwen gaven dat de afgesproken productiebeperkingen binnen het oliekartel OPEC ook echt worden nageleefd. De februari-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 52,92 dollar en de maart-future op een vat Brent won 1,5 procent tot 55,96 dollar.
De euro noteerde rond het slot van de Europese beurzen op 1,0660 dollar. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,0648 en woensdagavond bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,0498.