(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, waarbij met name de depreciatie van het Britse pond onder een vergrootglas lag.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent op 353,67 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 11,563.99 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4,887.57 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 7,237.77 punten.
"Na een solide eerste handelsweek [van 2017] was het een teleurstellende start van de week voor de Europese markten", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die verder constateerde dat beleggers kozen voor het incasseren van de winsten in aanloop naar belangrijke bedrijfscijfers later deze week.
Het Britse pond daalde opvallend ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het muntpaar noteerde ruim een procent lager op 1,2161, nadat de Britse premier Theresa May dit weekend in een interview nogmaals een harde Brexit benadrukte. Hoewel zij aangaf er vertrouwen in te hebben dat het Verenigd Koninkrijk goede deals kan sluiten op het gebied van handel en immigratie, zei zij tevens dat er geen sprake van kan zijn dat "stukjes van het EU-lidmaatschap" gehandhaafd zouden worden. De markt interpreteerde de opmerkingen als een signaal dat het Verenigd Koninkrijk aanstuurt op een duidelijke breuk met de Europese Unie.
"De Britse regering speelt met vuur en creëert meer onzekerheid", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.
De macro-economische kalender bevatte de nieuwste werkloosheidscijfers uit de eurozone. In november bleef het werkloosheidspercentage zoals verwacht stabiel op 9,8 procent. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog 10,5 procent.
Uit Duitsland passeerden cijfers over de industriële productie en de internationale handel. De Duitse industrie produceerde in november 0,4 procent meer op maandbasis, na een opwaarts bijgestelde groei van 0,5 procent in oktober. Op jaarbasis was sprake van een stijging van de industriële productie met 2,2 procent.
De Duitse export steeg in november met 5,6 procent op jaarbasis, waarbij de import met 4,5 procent aantrok. Dit resulteerde tot een handelsoverschot van 22,6 miljard euro, tegen 20,5 miljard euro een jaar eerder.
De Franse centrale bank meldde in een economisch rapport dat de economische groei in het vierde kwartaal van 2016 is versneld, ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van het derde kwartaal voorziet de Banque de France een groei van 0,4 procent. In de periode juli tot en met september groeide de tweede economie van de eurozone nog met 0,2 procent.
De Schweizerische Nationalbank (SNB) realiseerde vorig jaar een forse winst, dankzij positieve resultaten op zijn beleggingen in obligaties, aandelen en andere bezittingen, waarmee het grote verlies van 2015 weer werd goedgemaakt. De centrale bank boekte een winst van 24 miljard Zwitserse frank, omgerekend circa 22,4 miljard euro. In 2015 leed de SNB nog een verlies van 23,3 miljard frank en in 2014 stond er een winst van 38 miljard frank in de boeken.
Olie noteerde maandag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 2,9 procent op 52,44 dollar, terwijl een maart-future Brent 2,8 procent lager bewoog op 55,48 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0575. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0541 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0532 op de borden.
Dinsdag krijgen beleggers cijfers over de Chinese inflatie en producentenprijzen te verwerken, evenals de Franse industriële productie en de Amerikaanse groothandelsvoorraden.