zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen komen nauwelijks van hun plaats

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag nagenoeg vlak gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent naar 365,64 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 11.584,94 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde ook een vrijwel onveranderd slot op 4.900,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent hoger op 7.195,31 punten.
Net als in Amsterdam is de handel op de andere grote Europese beurzen nog niet echt op gang gekomen, maar volgens Sara Sjolin van MarketWatch zijn de verwachtingen voor 2017 goed. "Europese beurzen lijken klaar voor een solide 2017, waarbij de Europese aandelenmarkten beginnen mee te komen met het economisch herstel in de regio", voorspelde ze. "De rente op obligaties en het wereldwijde economische momentum ondersteunen in toenemende mate de prestaties op de Europese beurzen."
Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus zal pas vanaf volgende wek blijken welke richting de beurzen op gaan. "Vooral de eerste bedrijfscijfers zullen bepalend zijn voor het sentiment", zei hij desgevraagd tegen ABM Financial News.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Nederlandse consumentenprijzen in december in een hoger tempo zijn gestegen dan in de voorgaande maand, zo bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In december namen de prijzen op jaarbasis toe met 1,0 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 0,6 procent in november en 0,4 procent in oktober. Het cijfer over december markeerde het hoogste niveau sinds augustus 2015, vooral als gevolg van de stijging van prijzen van benzine en diesel . Gemiddeld kwam de inflatie over 2016 uit op 0,3 procent, het laagste niveau in bijna 30 jaar.
De producentenprijzen in de eurozone zijn in november iets gestegen, kwam donderdag uit cijfers van Eurostat naar voren. De producentenprijzenindex stegen op jaarbasis met 0,1 procent, na een daling van 0,4 procent in oktober en een min van 1,5 procent in september. De verwachting lag op een ongewijzigde stand in november. Op maandbasis namen de producentenprijzen in november toe met 0,3 procent, na een stijging met 0,8 procent in de voorgaande maand. Hiervoor was een stijging met 0,2 procent verwacht.
De Britse dienstensector zette in december een groeispurt in, kwam donderdag uit cijfers van Markit Economics naar voren. De inkoopmanagersindex steeg van 55,2 in november naar 56,2 in december, het hoogste niveau in 17 maanden. De verwachting voor december was 54,8. Eerder deze week bleek al dat de bedrijvigheid in de Britse industrie in december in een flink hoger tempo groeide. De inkoopmanagersindex steeg van 53,6 in november naar 56,1 in december, veel beter dan verwacht.
In de Verenigde Staten bleek dat het aantal banen in december minder hard is gegroeid dan voorzien, bleek donderdag uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 153.000 stuks. Verwacht was een groei van 168.000 banen.
Het aantal steunaanvragen in de VS daarentegen daalde in de week die eindigde op 31 december aanzienlijk, meldde het ministerie van Arbeid donderdag. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen daalden met 28.000 tot 235.000. Er was gerekend op een niveau van 260.000. Het vierwekelijkse voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, daalde met 5.750 naar 256.750.
De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald, maakten  cijfers van de Energy Information Administration duidelijk. In de week eindigend op 30 december namen de olievoorraden met 7,1 miljoen vaten af tot 479,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met 8,3 miljoen vaten tot 235,5 miljoen vaten. De voorraden stookolie en andere destillaten groeiden met 10,1 miljoen vaten tot 161,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting steeg van 91,0 procent naar 92,0 procent.
Olie noteerden donderdag na het sluiten van de Europese beurzen in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent naar 53,13 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 0,2 procent lager bewoog tot 56,35 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0596. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0557 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0489 op de borden.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10