zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Mooie jaarwinst voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) Na een wat moeizame start van 2016 heeft de AEX index uiteindelijk een jaarwinst van 9,4 procent behaald op een slotstand van 483,17 punten. Een groot deel van die winst kwam in de laatste maanden van het jaar tot stand na de onverwachte verkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten.
Waar Hillary Clinton lang op koers lag om de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden, wist Trump uiteindelijk meer kiesmannen voor zich te winnen. De aandelenrally die volgde, werd vooral geïnspireerd door de gedachte dat de nieuwe president meer wil investeren, bijvoorbeeld in infrastructuur. Evenwel bestaat er nog veel onduidelijkheid over het beleid dat Trump gaat voeren en welk effect zijn maatregelen gaan hebben op de Amerikaanse economie en ook internationaal, gezien de vrij protectionistische opvattingen die de nieuwe president heeft als het gaat om handel.
Naast de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezing in november was er nog een andere politieke verrassing, namelijk de Brexit. In juni koos een meerderheid van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de Europese Unie, terwijl gokkantoren in de dagen voor het referendum juist uitgingen van een zogenoemde 'Bremain'. De onverwachte referendumuitslag bracht de financiële markten kortstondig van hun stuk maar uiteindelijk viel de schade mee. Vooral het Britse pond had te lijden onder de uitslag. De valuta zakte van circa 1,50 dollar voor het referendum tot richting de 1,20 dollar erna.
Na de keuze voor een Brexit werd alom verwacht dat de Bank of England zou ingrijpen en de rente voor het eerst in zeven jaar zou verlagen. Dat gebeurde alleen niet al in juli, dus kort na het referendum, maar pas een maand later. Begin augustus ging de belangrijkste rentestand van de Britse centrale bank met 25 basispunten omlaag tot 0,25 procent en werd het opkoopprogramma van obligaties uitgebreid tot 435 miljard pond. De Bank of England waarschuwde daarbij voor de impact van het verlaten van de EU op de Britse economie. Uiteindelijk bleek die impact op de kortere termijn minder hevig dan op de langere termijn. Zo zal de inflatie de komende jaren wat sneller oplopen, terwijl de economische groei juist afzwakt, zij het volgend jaar nog wat minder hard dan verwacht. Veel hangt daarbij ook af van de onderhandelingen over de Brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10