Uitgelicht: zwaard van Damocles hangt boven Heijmans
(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft een moeizaam jaar achter de rug, waarbij de aandacht vooral gericht was op probleemprojecten en de zorgwekkende financiële huishouding van de bouwer.
Medio september kwamen problemen aan het licht omtrent de Westfrisia weg in Noord-Holland, een project dat werd stilgelegd vanwege een meningsverschil met de opdrachtgever. De bodemgesteldheid bleek tegen te vallen en de rechter moet nu uitmaken of Heijmans hier verantwoordelijk voor is of de opdrachtgever, de provincie Noord-Holland. Beide partijen leggen de verantwoordelijkheid in ieder geval bij elkaar neer.
Het project heeft een waarde van circa 200 miljoen euro en behoort tot de oude probleemprojecten uit de jaren 2011 tot en met 2014 waar Heijmans nog steeds mee kampt.
Volgens vakblad Cobouw kan de provincie Noord-Holland Heijmans een boete van 20 miljoen euro opleggen als niet wordt voldaan aan de "mijlpaaldata", zoals de datum van openstelling die contractueel werd vastgesteld op november 2017. Heijmans zou al hebben laten weten dat het de tweede helft van 2018 wordt.
"We blijven worstelen met een aantal grotere projecten [uit het verleden] die zich moeizaam ontwikkelen", aldus CEO Bert van der Els in een toelichting op de resultaten over het derde kwartaal. Volgens Heijmans zijn de operationele prestaties bij de meeste onderdelen beter dan vorig jaar. Maar de "lopende discussies over de probleemprojecten blijven leiden tot onzekerheid over de financiële afwikkeling en de impact daarvan op het resultaat".
Eind september voldeed de bouwer aan zijn bankconvenanten. Indien de gesprekken over de probleemprojecten echter niet bevredigend aflopen, dan kan dit volgens Heijmans veranderen. "Om hier adequaat op te kunnen reageren, voeren we pro-actief en constructief overleg met financiers", stelde de bouwer.
Analisten namen daarop het zekere voor het onzekere en stelden zich afwachtend op door positieve adviezen in te trekken in afwachting van de financiële ontwikkelingen, met de uitgifte van nieuwe aandelen als een van de mogelijke oplossingen om de balans te verbeteren. Ook de uitgifte van een converteerbare obligatie zou volgens NIBC tot de mogelijkheden behoren.