zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Amsterdamse beurs positief gestemd op kalme handelsdag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen hebben op de eerste dag van de laatste handelsweek van het jaar met lage handelsvolumes geprofiteerd van een positief sentiment. De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX sloot 0,2 procent hoger op 483,58 punten, terwijl de AMX 0,4 procent steeg en de AScX 0,3 procent won. De opwaartse lijn van de laatste handelsdag voor het kerstweekeinde werd daarmee voortgezet.
"De volumes waren natuurlijk erg laag, maar de stemming zat er goed in en een ouderwetse eindejaarsrally lijkt nu een feit te worden", zei marktanalist Ron van der Does van IG. "Het wordt interessant om te zien wat er na de jaarwisseling gaat gebeuren, maar ik zie geen aanwijzingen of aanleidingen waarom het na 1 januari minder zou worden", zo vervolgde de marktanalist. 
Op macro-economisch gebied waren er dinsdag slechts een beperkt aantal cijfers, uit Japan en de Verenigde Staten. De werkloosheid in Japan is in november licht gestegen, zo bleek uit overheidsdata. Het werkloosheidspercentage, aangepast voor seizoensinvloeden, steeg van 3,0 procent in oktober naar 3,1 procent in november. Vorige maand zaten 1,97 miljoen Japanners zonder baan. Dat waren er 120.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
De huizenprijzen in Amerika stegen in oktober licht, kwam uit de S&P Case-Shiller huizenprijsindex naar voren. De nationale index steeg met 0,2 procent op maandbasis en 5,6 procent op jaarbasis. De prijzen in de twintig meest stedelijke gebieden stegen in oktober met 0,1 procent ten opzichte van september, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 5,1 procent. In de tien meest stedelijke gebieden bleven de prijzen in oktober ten opzichte van september stabiel.
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie nam in december verder toe, zo bleek uit cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 109,4 in november naar 113,7 in december, nadat consumenten in de voorgaande maand ook al flink positiever gestemd waren. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar verbeterde op maandbasis zelfs van 94,4 naar 105,5. 
De aandacht ging vooral weer uit naar de zorgen rond de Italiaanse banken en in het bijzonder naar de hoge nood bij Banca Monte dei Paschi. De oudste bank ter wereld heeft veel meer kapitaal nodig dan eerder gedacht, zo bevestigde de geplaagde bank maandagavond.
Waar de Europese Centrale Bank eerder nog inschatte dat de oudste bank ter wereld een kapitaaltekort had van 5 miljard euro, zou dit op basis van een stresstest uit juli, feitelijk 8,8 miljard euro zijn. De ECB zou Monte dei Paschi daarmee beoordelen zoals het eerder ook Griekse banken beoordeelde. Van die 8,8 miljard euro komt 4,3 miljard euro voor rekening van obligatiehouders, terwijl Rome 4,5 miljard euro zal bijdragen via het vorige week opgezette steunfonds van 20 miljard euro.
Monte dei Paschi zei in de maandavond gepubliceerde verklaring dat de ECB heeft gewaarschuwd voor een "snelle verslechtering" van de liquiditeitspositie in de afgelopen maand. De bank zag een flinke deposito-uitstroom, terwijl het worstelde om kapitaal op te halen om zo te voldoen aan de deadline die de ECB had gesteld. Uiteindelijk slaagde de bank hier niet in. 
"Het lijk mij dat het economisch belang van de bank in Italië te groot is om niet met een oplossing voor de problemen te komen", zei Ron van der Does over de zorgelijke situatie. "Ik denk niet dat ze deze bank zullen laten omvallen."
Het aantal faillissementen in Nederland komt dit jaar naar verwachting uit rond de 5.100, een afname ten opzichte van 2015 met 15 procent, zo bleek dinsdag uit cijfers van het ING Economisch Bureau. In alle sectoren, met uitzondering van de zorg, was er sprake van een daling van het aantal faillissementen, waarbij de grootste afname waarneembaar was in de bouw. De daling was volgens ING te danken aan de grote dynamiek op de woningmarkt vanwege de aantrekkende economie en de lage rente, als ook aan de stijging van de koopkracht. De ING-economen verwachten dat het aantal faillissementen in 2017 voor het vierde jaar op rij zal afnemen. De verwachte daling van 10 procent zou bovendien betekenen dat het aantal faillissementen komend jaar weer op het niveau van voor de crisis uitkomt.
De Nederlandse uitzendmarkt groeide in de afgelopen weken wederom, zelfs in een iets hoger tempo dan in de vorige periode, meldde brancheorganisatie ABU. Het aantal gewerkte uren in de Nederlandse uitzendsector nam in periode 12, die liep van week 45 tot en met 48 van dit jaar, met 7 procent op jaarbasis op. De omzet steeg in dezelfde periode met 8 procent. In periode 11 steeg het aantal uitzenduren nog met 6 procent en nam de omzet eveneens toe met 6 procent.
Olie noteerde bij het Europese slot hoger. De februari-future voor een vat West Texas Intermediate steeg 1,4 procent naar 53,75 dollar en de maart-future voor een vat Brent werd 1,3 procent duurder op 56,63 dollar.
De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,0461. Bij de opening noteerde het muntpaar op 1,0447, na een koers van 1,0452 bij de slotbel op Wall Street vrijdagavond.
"Opvallend was het NRC-interview dit weekeinde met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, die in zijn hoedanigheid als lid van het ECB-bestuur voor het eerst en als eerste onomwonden pleitte voor een snel einde van het opkoopprogramma van staatsleningen van de Europese Centrale Bank", stelde Van der Does van IG. "Dat is een zeer opmerkelijke uitspraak voor een ECB-bestuurder. Als dit navolging krijgt, zou dat de koers van de euro en ook de rente wel eens een flinke duw omhoog kunnen geven. De euro is immers vooral op basis van het zeer ruime opkoopbeleid juist omlaag gegaan", aldus de marktvorser.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10