zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen sluiten op winst

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag flink hoger gesloten.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent op 358,79 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,1 procent op 11.366,40 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,1 procent op 4.819,23 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 6.999,01 punten.
Beleggers kregen een stroom aan nieuws te verwerken, dat woensdagavond al startte met het rentebesluit van de Federal Reserve. Conform verwachting en met een unanieme besluitvorming verhoogde de Amerikaanse centrale bank de bandbreedte van zijn belangrijkste rentestand met 25 basispunten van 0,25 tot 0,50 procent naar 0,50 tot 0,75 procent. Vorig jaar december verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het laatst.
De tegenvaller zat in de 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank. Hieruit kwam naar voren dat de Fed voor 2017 uit lijkt te gaan van drie renteverhogingen, met een gemiddelde rente van 1,40 procent eind volgend jaar. Rentefutures hielden voorafgaand aan het rentebesluit rekening met slechts twee renteverhogingen in 2017.
"De frequentie en omvang van verdere renteverhogingen zal vooral afhangen van de timing en impact van het stimulerende inflatoire beleid van [toekomstig Amerikaans president] Donald Trump, en de mate waarin hij handelstarieven kan beïnvloeden", aldus aandelenexpert Kasia Kiladis van vermogensbeheerder Fidelity International.
Naast de Federal Reserve, kwamen ook de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zwitserland met het rentebesluit op de proppen. De Bank of England stemde unaniem voor het handhaven van de rente op 0,25 procent en tornde ook niet aan het obligatieaankoopprogramma dat sinds vorige maand een omvang heeft van 435 miljard Britse pond.
"Het besluit om niets te doen is geen verrassing", aldus hoofd vastrentende waarden Stephen Yeats van State Street. "Er is weinig verandering als we naar de economie kijken en zonder Inflatierapport verwachtten we dat de beslissing rechttoe-rechtaan zou zijn. Volgend jaar, echter, wachten moeilijkere besluiten met een hoge mate van onzekerheid als gevolg van het begin van de Brexit-onderhandelingen." Ook volgens Colin Bermingham van BNP Paribas bevatte het rentebesluit van de Britse centrale bank geen verrassingen. De econoom verwacht vooralsnog ook weinig veranderingen in het monetaire beleid in 2017.
De Swiss National Bank hield de belangrijkste benchmark op 0,75 procent negatief en benadrukte dat men in kan blijven grijpen op de valutamarkten om de Zwitserse frank te verzwakken, omdat de munt nog steeds "aanzienlijk overgewaardeerd" is. De centrale bank van Noorwegen hield conform verwachting het belangrijkste rentetarief op 0,50 procent, maar maakte wel de kanttekening dat de rente waarschijnlijk eerder verder omlaag zou kunnen gaan dan omhoog in het komende jaar.
De macro-economische kalender bevatte donderdag verder de voorlopige inkoopmanagersindexen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 53,7 in november naar 54,9 in december, wat het hoogste niveau in 68 maanden markeerde. De dienstensector bleef wat achter, aangezien de inkoopmanagersindex daalde van 53,8 in november naar 53,1 in december. De samengestelde inkoopmanagersindex bleef in december per saldo stabiel op 53,9.
Uit data van de individuele lidstaten bleek dat de bedrijvigheid in de Duitse industrie- en dienstensector in december in een lager tempo is gegroeid. Daarentegen zat de bedrijvigheid in de Franse industriesector in december stevig in de lift. Ook de Franse dienstensector groeide harder.
De euro/dollar noteerde op 1,0385. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0486 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0524 op de borden.
De euro bereikte donderdag volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds januari 2003, dankzij de divergentie van het beleid van centrale banken en een "agressieve" handelswijze van handelaren hierop. "De Federal Reserve trekt de riem aan en de Europese Centrale Bank is nog altijd op geen enkele manier in de buurt van een verkrappend monetair beleid".
Olie noteerde donderdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 50,73 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 53,72 dollar.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10