Damrak naar jaarrecord in week van Renzi en Draghi
(ABM FN-Dow Jones) De beurs in Amsterdam heeft deze week een flinke sprong gemaakt, nadat de Italianen tegen grondwetswijzigingen stemden en de Europese Centrale Bank wijzigingen aanbracht in het opkoopprogramma van staatsobligaties. Op weekbasis won de AEX 4,5 procent.
In Italië kon zondag gestemd worden over de hervormingen die de regering van premier Matteo Renzi heeft voorgesteld. Circa 60 procent van de stemmen wees de voorstellen af, waarna Renzi zijn ontslag indiende en waardoor Italië een politiek onzekere periode tegemoet gaat. Voorafgaand aan het referendum werd gewaarschuwd voor onheil op de financiële markten indien de uitslag 'nee' zou zijn, maar de schade viel uiteindelijk mee, net als eerder dit jaar bij het Brexit referendum en de Amerikaanse verkiezingswinst van Donald Trump het geval was.
De vrees was dat de Italiaanse banken in een crisis terecht zouden komen als er tegen zou worden gestemd, die vervolgens zou overslaan naar de rest van Europa. Vooralsnog was daar weinig van te merken in Amsterdam. Maandag steeg de AEX dik een procent en won ING bijna twee en een half procent.
"Het resultaat wordt door analisten beschouwd als een grote bedreiging voor de toekomst van de eurozone. Ondanks de onrust die volgde op het resultaat, waren de markten echter in staat om snel te herstellen", constateerde Paresh Davdra van RationalFX.
Vervolgens richtte de financiële markten zich op de tweede pijler deze week, het rentebesluit van de ECB. Hier werd algemeen verwacht dat voorzitter Mario Draghi de rente ongewijzigd zou houden, maar wel een verlenging van het inkoopprogramma van obligaties zou aankondigen. Draghi loste deze verwachtingen in, maar wist beleggers toch te verrassen.
De ECB verlengde inderdaad het opkoopprogramma, tot december 2017, maar vanaf april gaat de hoogte van het opkoopprogramma weer terug van de huidige 80 miljard naar het oorspronkelijke bedrag van het programma van 60 miljard euro.
De mededelingen werden verdeeld ontvangen, maar de meesten zagen een compromis in de wijzigingen. "De beslissing om te kiezen voor 'langer maar lager' was volgens ons een compromis die ontstond uit toegenomen druk door ECB haviken om QE [kwantitatieve verruiming] te stoppen, of tenminste te verminderen", concludeerde hoofd econoom Carsten Brzeski van ING.