(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen.
De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,6 procent naar 2.204,71 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 19.216,24 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 5.308,89 punten.
De macro-economische kalender bevatte twee Amerikaanse publicaties over de bedrijvigheid in de dienstensector. De inkoopmanagersindex gemeten door Markit Economics daalde van 54,8 in oktober naar 54,6 in november. Een voorlopige raming voor november wees nog op een daling tot 54,7.
De inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management verraste en steeg van 54,8 in oktober naar 57,2 in november, flink meer dan de door economen geraamde 55,5. Daarmee wijst de index al 82 maanden op rij op groei.
Net als in Europa verwerkten Amerikaanse beleggers de uitkomst van het Italiaanse referendum relatief goed. De Italiaanse kiezer zei bij het referendum in ruime meerderheid nee tegen het voorstel van premier Matteo Renzi om het landsbestuur slagvaardiger te maken met een grondwetswijziging. De premier kondigde daarop, zoals beloofd, zijn vertrek aan.
Dinsdag kijken beleggers uit naar de Amerikaanse fabrieksorders en de handelsbalans over oktober. Verder passeren de jaarcijfers van huizenbouwer Toll Brothers.
Later in de week wachten onder meer cijfers over het consumentenkrediet, de groothandelsvoorraden en het consumentenvertrouwen. Donderdag komt de Europese Centrale Bank nog met het rentebesluit.
Olie noteerde maandag iets lager. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent op 51,08 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,3 procent goedkoper werd op 54,30 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0763. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0719 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0671 op de borden.
Volgens valutahandelaar Laurens Maartens van NBWM zaten [in aanloop naar het Italiaans referendum] "veel partijen short”, maar de weg omlaag werd al vlot afgesloten. "Dat leek te zorgen voor juist een oplopende vraag naar euro's, van de zijde van partijen die short zaten”, aldus Maartens. De valutahandelaar noemde de uitslag van het referendum evenwel "alleen maar negatief voor de euro" en sprak dan ook van een goed moment om weer short te gaan in de euro.