Uitgelicht: Ahold Delhaize heeft zorgen in Amerika en Oost-Europa
(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize heeft deze week flink aan beurswaarde ingeleverd, nadat het Nederlands-Belgische supermarktconcern in de afgelopen dagen werd geconfronteerd met een koersdoelverlaging van Goldman Sachs, een winstwaarschuwing van de grootste Amerikaanse supermarktketen en enkele zorgelijke ontwikkelingen in Oost-Europa.
In aanloop naar de beleggersdag op 7 december verlaagde Goldman Sachs dinsdag het koersdoel voor Ahold Delhaize van 22,50 naar 21,50 euro, bij handhaving van het Neutraal advies. De analisten van de Amerikaanse zakenbank stelden, mede op basis van de rapportage over het derde kwartaal, hun taxaties voor het gehele jaar neerwaarts bij.
De marktvorsers voorzien nu voor het hele boekjaar een operationele winstmarge van 3,6 procent, waar eerder nog werd gerekend op 3,8 procent. De analistenconsensus ligt op 3,7 procent.
Verder verwacht Goldman Sachs dat Ahold Delhaize op jaarbasis voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen zal terugkopen, de helft van de 1 miljard euro waar de zakenbank eerder nog op mikte. Deze halvering is het gevolg van de aanhoudende druk op de consumentenprijzen in Amerika.
De raming voor het bedrijfsresultaat (EBIT) in 2016 daalde van 2,33 miljard naar 2,25 miljard euro, en de verwachte winst per aandeel werd voor de jaren 2016 tot en met 2018 neerwaarts bijgesteld met achtereenvolgens 4 procent, 4 procent en 7 procent.
Wat Ahold Delhaize deze week ook niet hielp was een nieuwe winstwaarschuwing bij de kwartaalrapportage op 1 december van de Amerikaanse concurrent Kroger. Dalende consumentenprijzen voor levensmiddelen blijven de omzet van het supermarktbedrijf onder druk zetten.
Kroger rekent inmiddels op een aangepaste winst van 2,10 tot 2,15 dollar per aandeel, exclusief een pensioenlast van 7 dollarcent per aandeel. Eerder ging het bedrijf nog uit van 2,10 tot 2,20 dollar per aandeel, inclusief de pensioenlast.
De prijzen bleven in het afgelopen kwartaal dalen,"zoals verwacht", zei CEO Rodney McMullen. Kroger blijft op zoek naar mogelijkheden om de kosten te verlagen, "maar we veranderen niet onze strategie op basis van wisselende kwartaalresultaten", voegde de topman toe.
Vanwege eigen teleurstellende kwartaalresultaten in de Verenigde Staten, waar het Nederlands-Belgische concern het merendeel van zijn omzet genereert, werd Ahold Delhaize de afgelopen twee weken ook al geconfronteerd met verlaging van advies en koersdoel door Deutsche Bank en NIBC en neerwaartse bijstellingen van koersdoelen bij S&P Equity Research en Bryan Garnier.