(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend in het groen gesloten, maar zagen de prestaties gedrukt worden door flink lagere olieprijzen in aanloop naar de OPEC-vergadering op woensdag.
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 340,94 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent naar 10.620,49 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent tot 4.551,46 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 6.772,00 punten.
"Het was een gemengde dag voor de Europese aandelen, waarbij de meeste fondsen wat wonnen", meldde marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. "De Italiaanse MIB index was de positieve uitschieter dankzij sterk herstel van de aandelen van banken", voegde de marktvorser toe. Lawler schreef dat herstel mede toe aan berichten over de bereidwilligheid van de Europese Centrale Bank om meer Italiaanse staatsobligaties in te kopen, waarmee de zorgen over stijgende rentekosten in het land afnemen.
Olie noteerde dinsdag stevig in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 3,7 procent naar 45,32 dollar, terwijl een februari-future Brent 3,6 procent lager bewoog tot 47,43 dollar. Oliekartel OPEC vergadert woensdag in Wenen over de individuele bijdragen aan een productieverlaging. Diverse media meldden dat de Russische minister van Energie Alexander Novak de OPEC-bijeenkomst woensdag niet zal bijwonen. Novak is evenwel bereid om een mogelijke samenwerking te bespreken met het oliekartel, als de groep een akkoord over een inperking van de productie overeenkomt. Dit meldden CNBC en het Russisch nieuwsagentschap RIA.
Beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers noemde een akkoord door de OPEC “ver weg”, aangezien de huidige olieproductie “ruim boven het voorgestelde productieplafond” van 32,5 miljoen tot 33,0 miljoen vaten per dag ligt dankzij een hogere productie in Libië en Nigeria. Aangezien Irak een uitzonderingspositie wil en de Verenigde Staten klaar staan om de productie op te voeren met onder meer schalie-olie, “zou de beoogde productiebeperking vooral van Saoedi-Arabië moeten komen. “Die bereidheid is minder groot dan gedacht”, aldus Valke.
Beleggers kregen een flink aantal macro-economische cijfers te verwerken. De Duitse consumentenprijzen stegen in november met 0,8 procent op jaarbasis, gelijk aan de stijging in oktober. Ook in Spanje bleef de inflatie stabiel, met een stijging van de consumentenprijzen met 0,7 procent in november.
Verder bleek dat het economisch sentiment in de eurozone in november grofweg stabiel is gebleven. De index die het economisch sentiment weergeeft steeg in november op maandbasis van 106,4 naar 106,5.
De Franse economie groeide in het derde kwartaal met 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1,1 procent. De Franse consumentenbestedingen stegen in oktober op maand- als op jaarbasis met achtereenvolgens 0,9 en 1,5 procent.
Tevens werd bekend dat de Duitse importprijzen in oktober zijn gedaald en ook de exportprijzen op jaarbasis licht lager uitkwamen.
Het Griekse bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,8 procent, waar in de eerste raming van het nationaal statistiekbureau 0,5 procent aan groei werd gemeld. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,8 procent, waar eerder 1,5 procent werd gemeld.
De euro/dollar noteerde op 1,0630. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0607 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0608 op de borden.
Naast de vergadering van oliekartel OPEC, kijken beleggers woensdag onder meer uit naar de Japanse industriële productie, inflatiecijfers uit de eurozone, de Duitse detailhandelsverkopen en werkloosheidsdata, het ADP banenrapport en het Beige Book van de Federal Reserve.