(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen lijken lager te gaan sluiten. Ruim een half uur voor het slot verloor de Dow Jones index 0,2 procent, handelde de breder samengestelde S&P 500 index een half procent in het rood en techbeurs Nasdaq leverde zelfs 0,8 procent in.
De belangrijkste ingrediënten waren vandaag het rentebesluit van de Federal Reserve, de dalende olieprijs en de zorgen over de uitkomst van de presidentsverkiezingen.
De Fed besloot, conform verwachting, om de rente niet te verhogen. Wel lijkt de kans op een verhoging in december weer groter geworden, aangezien de arbeidsmarkt sinds de bijeenkomst in september verder aansterkte en de economische groei versnelde na de bescheiden groei in de eerste jaarhelft.
Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees er op dat de Fed in zijn bewoording niet langer zei "meer bewijs" nodig te hebben, maar alleen "iets meer bewijs" dat de centrale bank zijn doelstellingen ten aanzien van de arbeidsmarkt en de inflatie zal halen, alvorens de rente wordt verhoogd. “December dus”, aldus de analist over het moment dat de Fed wel de trekker zal overhalen en de rente verhogen.
Analist Harm Bandholz van UniCredit wees er daarnaast op dat de Fed stelde dat de inflatie op de middellange termijn richting de twee procent zal stijgen, waar de centrale bankiers eerder nog stelden dat de inflatie op de korte termijn laag zal blijven.
Olie werd opnieuw flink goedkoper nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 14,4 miljoen vaten veel harder stegen dan voorzien. De sprong van de voorraad ruwe olie is "uitzonderlijk negatief" voor de olieprijs, stelde econoom James Williams van WTRG Economics, nadat het oliekartel OPEC bij zijn eerste geplande vergadering over een mogelijke productiebeperking afgelopen weekend in Wenen geen akkoord wist te bereiken.
Een december-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,5 procent naar 45,50 dollar en een januari-future op een vat Brent werd 2,2 procent goedkoper op 47,07 dollar.
"Berichten dat Trump in de opiniepeilingen zijn achterstand ten opzichte van Clinton heeft weggewerkt en zelfs over de Democratische kandidaat is gesprongen wordt door de financiële markten niet erg gesmaakt. Zeker niet door de aandelenmarkten die blijkbaar voor een overwinning van Clinton gepositioneerd waren", zo schreef marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero.
Goud won ruim een procent naar 1.302 dollar per troy ounce.
Vrijdag staat het officiële banenrapport op de agenda. Loonstrookjesverwerker ADP kwam vandaag niet met een positieve boodschap. In oktober kwamen er niet 170.000 banen bij, maar slechts 147.000.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1091.